Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) yaptığı yazılı açıklamayla, 15 Haziran 2016'dan bu yana Silivri Hapishanesi'nde bulunan gazeteci ve sendikacı Hilmi Toy'a özgürlük isteyerek 22 Şubat’ta görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunmuştu. Hilmi Toy, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)’nin tutuklu gazeteciler listesinde de bulunuyor.

AGİF’e bağlı Gik-Der tarafından Stuttgart Schlossplatz meydanında (Kobanê meydanı) gazeteci Hilmi Toy’un duruşmasından bir gün önce, Çarşamba günü basın açıklaması yapıldı.

Almanca Hilmi Toy’a özgürlük dövizlerinin taşındığı eylemde, AGİF’in yaptığı açıklama okundu.

Açıklamada, “Deniz Yücel ve Meşale Tolu gibi Alman gazeteciler ile insan hakları savunucusu Peter Steudtner serbest bırakıldı. Ancak Türkiye cezaevlerinde sayısız gazeteci, insan hakları savunucusu ve Erdoğan rejimine karşı sesini yükseltenler ile doludur.” denildi.

“Gazeteci ve sendikacı Hilmi Toy ise bu sayısız tutuklu olanlardan birisidir. Hilmi Toy'un yaşamının önemli bir kısmı  Stuttgart’ta geçti. 90'lı yıllardan bu yana Almanya'da göçmenlerin siyasi ve sosyal hakları için mücadele ediyordu.” denilen açıklamada,  Hilmi Toy’un Türkiye'ye gittiği ve DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası'nda eğitim uzmanı olarak çalıştığı vurgulandı.  

Eyleme, Edi Bese Stuttgart Platformu bileşenleri de destek verdi. Eylem, “Yaşasın Enternasyonal dayanışma”, “tutuklu gazetecilere özgürlük” sloganlarıyla sonlandı.

Necati Abay / Stuttgart