Almanya'da 22 Eylülde yapılacak olan Federal Parlamento seçimleri için partilerin ağır topları kampanyalarına başladılar.

Hamburg Wandsbek bölgesinden ve partinin eyalet listesinin birinci sırasından parlamentoya aday olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Vekili Aydan Özoğuz ile milletvekili arkadaşı ve Ostholstein bölgesi adayı Bettina Hagedorn'un kampanyasına destek vermek için gittiği tatil beldesi Timmendorfer Strand'da yine SPDli olan çiçeği burnunda bir yıllık Belediye Başkanı Hatice Kara'nın eşlik ettiği sohbette Merkel konuşuldu.

 

Yerli nüfusu 9 bin olan “Almanya'nın Bodrum'u” diye tanımlayabilecek Timmendorfer Strand'da tatil nedeniyle tüm Almanya'dan ve yurt dışından gelmiş 100 bin kadar insan var.

 

“Angela Merkel'i emekliliğe uğurlayacağız” hissi

 

Önce Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili ardından Federal Parlamento milletvekili olmak üzere 13 yılı aşkın süredir aktif siyasetin içinde olan Aydan Özoğuz, faal milletvekilliği baz alındığında Almanya'nın en kıdemli Türk kökenli siyasetçisi olan Özoğuz'u oturduğumuz restoranda tanıyanlar çıkıyor. İki yaşlı Özoğuz'un adını telaffuz etmeyi beceremiyorlar ama çok tatlı bir şekilde kendisine başarılar diliyorlar.

Aydan Özoğuz
ve Bettina Hagedorn “Seçim sonrası ne olacak Almanya'nın hali?” şeklindeki sorularımı yanıtlarken her cümlelerinde “Angela Merkel'i emekliye uğurlayacağız” hissi veriyorlar. Çifte vatandaşlık hakkından, AB'ye tam üyeliğe, asgari ücretten, eğitimde fırsat eşitliğine kadar madde madde Merkel ve CDU/FDP koalisyon hükümetinin yanlışlarını, rakamlarla destekli bir şekilde sıralıyorlar. İkisinin de beş hafta sonraki seçimlere çok iyi hazırlandıklarını hemen anlaşılıyor.

 

“Ev ziyaretlerinde çok iyi tepkiler alıyorum”

 

Seçim kampanyasına erken başlayan siyasetçilerden olan Aydan Özoğuz, “Toplantı ve bilgilendirme standtların yanı sıra bu yıl özel ağırlık verdiğim bir konu ekibimle birlikte yaptığım ev ziyaretleri. Şimdiye seçim bölgem Wandsbek'te 350 kadar evi ziyaret ettim. Tepkiler genelde çok olumlu. Bir çok tanıyan var. Kapıda bir milletvekili ve parti başkan vekili olduğuna inanmayan, 'O gerçekten siz misiniz?' diye soran da var, çok küçük bir azınlık olan ters davranıp, kapıyı yüzümüze kapatan da var. Fakat en çok aldığım tepki insanların memnun kalması.

Politikacının evlerine kadar gelmesini, kendini tanıtması daha insanların tam alışmadığı ama çok hoşlandığı bir durum. Çünkü onlar için parlamentoda olduğumuzu, kendilerinin bizim için önemli olduğunu görüyorlar. Biz siyasetçilerinde ulaşılmayan kişiler değil, kendilerinden biri olduğumuzu seçmenin görmesi, anlaması çok önemli” diyor.

2002'den beri Federal Parlamento milletvekili olan iki kez doğrudan aday olarak seçilen Bettina Hagedorn, “Bir milletvekilinin doğrudan aday olarak kendi seçim bölgesini kazanarak parlamentoya girmesi ayrı bir onur. Çünkü kendi seçim bölgesinde oyların en az yüzde 50'sini kazanması lazım. Bu nedenle doğrudan seçilmenin ayrı bir hazı ve ağırlığı var” sözleriyle doğrudan seçilmenin önemini açıklıyor.