Alman devlet televizyonları dün akşam yayınlarında SPD yönetiminin, büyük koalisyon için 10 maddelik ön koşul belirlediğini bildirirken en önemli maddelerden birini çifte vatandaşlık isteminin yer aldığını aktardı. SPD yönetim kurulu, koalisyon görüşmelerinde çalışanlara saatte 8.50 euro asgari ücret ödenmesini, çifte vatandaşlık istemini, geçici işçiler hakların suistimal edilmesini önlemesini istiyor. Ayrıca finansal İşlem vergisi isterken, vergi kaçakçılığını önlemek, emeklilik gibi maddelerini diğer koşullar arasında sıraladı.

PROTESTO GÖSTERİSİ

SPD ile hükümetin kurulması halinde Almanya’da ‘Büyük koalisyon’un göreve başlaması eleştirilere neden oldu. Pazar günü bir grup protesto gösterileri yaparak bu olasılığı protesto etti.

Siyasi uzmanlar, Federal Meclis’te mevcut olan toplam 631 milletvekilinden 504'ünü Hıristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti oluşturduğunu bu durumda muhalefeti Sol Parti ile Yeşiller Partisi’nin 127 milletvekilinin üstleneceğini hatırlattı. Muhalefet partilerine vekil sayısı oranında konuşma izni verildiği için muhalefetin Federal Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşma süresinin de toplam 12 dakikaya düşeceği hesaplandı.

GAZETE YORUMLARI

Bild Zeitung, Sosyal Demokratlar’ın kongrede Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon müzakerelerine başlama kararı almasını değerlendirirken, Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile koalisyon görüşmelerine SPD yönetiminin yeşil ışık yakılmasının doğru bir karar olduğunu hatırlatırken, “Bu koalisyona temelden ‘hayır’ denilmesi Sosyal Demokratları yıllar boyunca siyasetin dışına itecekti. İnsanların hayatlarını bir nebze de olsa düzeltme iddiasından  vazgeçen varlık sebebini de kaybeder” diye yazdı.

Hannoversche Allgemeine Zeitung, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in seçimlerden sonra partisini bir arada tutmayı başardığını ifade ederken “Seçim mücadelesi sırasında parti başkanı tarafından yüzüstü bırakıldığı hissine kapılan SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück bile durumu böyle değerlendiriyor. Dün koalisyon müzakerelerinin parti kongresinde onaylanması Gabriel'in çalışmalarının bir sonucu. Böylece başbakan yardımcılığı pozisyonuna da bir adım daha yaklaşmış oldu.”

Stuttgarter Zeitung koalisyon müzakerelerine başlama kararı almış olsa da SPD'nin kendisini yenilemesi gerektiğine dikkat çeken bir yoruma yer veriyor” diye devam etti.

Berliner Morgenpost ise, koalisyon müzakerelerinin akıl, öngörü ve sorumluluk duygusu yerine öncelikli olarak keskin bir iktidar algısı gerektirdiğini vurguladı. Gazete, 14 bakan, 1 başbakanlık müsteşarı ve 2 meclis grup başkanının belirleneceğini ifade etti.