- Berlin-


 

Sol Parti milletvekilleri, Gülen hareketinin yaklaşık 140 ülkede faaliyet gösterdiğini, özellikle cemaatin Türkiyede adalet ve emniyet birimlerinde kök saldığına dikkat çektiler. Gülen hareketinin Türkiyede kendisine karşı olan gazeteciler, Kürtler, laik milletvekilleri üzerinde güç kullandığı belirtilen önergede, gazeteci Ahmet Şıkn bu doğrultuda terörist suçlamasıyla cezaevine gönderildiğine dikkat çekiliyor.

 

‘DIŞARDAN TOLERANS VE DİYALOG YANLISI OLARAK GÖRÜNMEKTE’

 

Hazırlanan önergede Sol Parti milletvekillerinin Gülen cemaatinin dışarıdan tolerans ve diyalog yanlısı olarak göründüklerine ancak Berlinde İslam Bilimcisi Ralph Ghadbanun Gülenin idam cezasından yana olduğu şeklindeki Gülen cemaatinin farklı bir yüzünün olduğuna vurgu yapılıyor.

 

 

GÜLEN CEMAATİNİN  ALMANYADA GÖÇMENLER ÜZERİNDE GENİŞ  BİR ETKİSİ VAR

 

Önergede bir süre önce Alman Devlet Televizyon Kanalı WDRde Yüksel Uğurlu ve Cornelia Uebel tarafından hazırlanan İmamın Sessiz Kolu adlı belgeselde de gösterildiği gibi, cemaatin Almanyada göçmenler üzerinde geniş bir etkisi olduğu vurgulandı. WDRde yayınlanan belgesele dayandırılarak, ‘’Işık Evlerinde gençlerin beyinlerinin yıkandığı, Müslüman elitin toplumdan uzaklaştırılmaya çalışıldığı ibaresine yer verildi.

 

FEDERAL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HİMAYESİNDE KÜLTÜR OLİMPİYATLARI

 

Federal hükümete sunulan önergede 20 Nisan 2013 tarihinde Gülen cemaatinin Almanyanın Dortmund kentinde 8 bin kişinin katıldığı Kültür Olimpiyatlarının Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Cornelia Pieper(FDP) himayesinde düzenlendiğine dikkat çekiliyor.

 

GÜLEN CEMAATİ İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

 

Önergede, Gülenci Almanya işverenler Dernekler Federasyonu (BUV) ile Alman hükümeti arasında son yıllarda artan ekonomik işbirliğine dikkat çekiliyor. BUV tarafından  10-12 Nisan 2013 tarihleri arasında Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösslerin de katıldığı Ankarada ya da Türkiyenin çeşitli yerlerinde düzenlenen ekonomik toplantılara işaret ediliyor.

 

Hükümete yöneltilen sorular şu şekilde:

 

  1. Federal Hükümet hangi kapsamda  Gülen hareketi ile ilişki içerisinde? Son 5 yıl içerisinde Gülen cemaatine yakın dernek, kurumların projeleri federal hükümet tarafından nasıl desteklendi? Başta muhalefet partileri  olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının Gülen hareketi konusundaki eleştirilerinden Alman hükümeti  ne kadar bilgi sahibi ve bu eleştirilerin Türkiye’de ne olduğunu biliyor mu?

 

Gülen cemaatine karşı bilimadamları tarafından nasıl bir eleştiri yöneltiliyor ? Hükümet bu eleştirilerden bilgi sahibi mi? Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyor?

 

       Almanya Alevi Birlikleri Federasyonunun (AABF) Gülen cemaatine yönelik   eleştirilerinden federal hükümet ne kadar bilgi sahibi ve  bunu  nasıl değerlendiriyor?

 

  1.  Hangi amaçla Kültür Olimpiyatları Almanyada Federal Dışişleri Bakanlığı nın himayesinde gerçekleştirildi? Bakanlığın Kültür Olimpiyatlarını üstlenmesi konusunda hükümetten kim ve ne zaman talepte bulundu?

 

Devlet Bakanı Cornelia Pieper aracılığıyla olimpiyatların düzenlenmesine ilişkin  eleştirilerden federal hükümet bilgi  sahibi mi? Bu eleştirilere federal hükümet nasıl reaksiyon gösterdi? Devlet Bakanı Pieper 20 Nisan 2013 tarihinde Dortmundda düzenlenen Kültür Olimpiyatlarına şahsen hangi nedenlerden dolayı katılmadı?  Hükümet, Kültür Olimpiyatlarına  ilişkin afişlerde bakanlığın resmi ambleminin yer almasına izin verdi mi?

 3. Gençlerin beyinlerinin yıkandığı ileri sürülen Işık Evlerinin Almanyada varlığından hükümet ne derece bilgi sahibi?

     4. Almanya İşverenler Federasyonu BUVun 2010 yılından kurulmasından bu yana  hükümet bu dernekle nasıl bir kooperasyon içinde?         Ankaradaki Almanya Büyükelçiliği BUV ile birlikte nasıl bir işbirliği içerisinde? Bunun arkasındaki motivasyon nedir? BUV tarafından düzenlenen toplantılarda çeşitli resmi birimlerin temsilciliklerine ait  logoların  kullanılması ve yayınlanmasından hükümet ne derecede bilgi sahibi?

  1. Alman Televizyon kanalı WDRde Yüksel Uğurlu ve Cornelia Uebel tarafından hazırlanan İmamın Sessiz Ordusuadlı belgeselin sürpriz bir biçimde 25 Haziran 2012 yılında yayından kaldırılmasında Radyo-Tevlevizyon Üst Kuruluna birtakım şikayetlerin götürülmesinden hükümetin haberi var mıydı?

 

  1. Türkiye İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Federal hükümet arasında nasıl bir koopresyon var?

 

  1. Büyük Birlik Partisi ile Gülen cemaati arasında personal, ideolojik ve bağlantı olduğu konusunda hükümet herhangi bir bilgi sahibi mi? Aynı şekilde Almanyada faaliyetlerini yürüten Avrupa Türk Birliğinin  (ATB) çalışmalarından haberdar mı?