Haber Merkezi
 
Şengal'de süren IŞİD vahşeti ve planlı saldırılarına karşı Kürt güvenlik güçlerine (bölge yönetimine) silah verilmesi tartışmaları Almanya'da Sol Parti'de yeni bir tartışma başlattı.  Sol Parti Federal milletvekili Ulla Jelpke, Phoenix TV’de geçtiğimiz Salı günü yaptığı konuşmada Kürt güvenlik güçlerine silah verilmesine karşı çıkıp „Ben kesinlikle çatışmalı bölgelere silah satılmasına karşıyım“ demişti.

Kosova savaşı sırasında Yeşiller Parti'sinde de yaşanan ve kabül edilen "silah yardımı" tartışması, Sol Parti'de mi yaşanacak endişesi, parti kulislerinde şimdiden yankısı buldu..

 ULLA JELPKE: ABD ÖNCE TÜRKİYE'NİN ID'E YARDIMINI ÖNLESİN

Sol Parti Federal Milletvekili ve partinin Meclis Grubu İçişleri Politikası Sözcüsü Ulla Jelpke geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 
Suriye’deki Kürt özerklik bölgesine karşı Türkiye’nin uyguladığı ambargodan dolayı gıdda maddesi ve tıbbı malzeme eksikliğinin yaşandığı belirtilerek IŞİD çetelerinin Rojava ve Şengal’de yaptığı katliamlardan binlerce Yezidinin hayatını‚ PKK gerillalaların kurtardığını ileri sürmüştü. Ulla Jelpke açıklamasında "Eğer ABD ve müttefikleri IŞİD’de karşı ciddi anlamda mücadele etmek istiyorsa, ilk olarak Türkiye ve Körfez devletleri üzerinden Cihadistlere verilen desteği önlemeli" demişti.

GEORG GYSİ: NATO SİLAH YARDIMI YAPSIN

Sol Parti’den Kürtlere silah yardımı yapılması konusunda açıklama Sol partinin en etkili isimlerinden ve Federal Parlamento Grup Başkanı Gregor Gysi’den geldi. Berlin‘de yayınlanan liberal-sol eğilimli Taz ( Die Tageszeitung) gazetesine konuşan Gysi, Die Linke'nin programında "silah satışı yasaklanmalıdır" talebi yazılı olmasına rağmen,
 Parti'de bir tabuyu yıkarak „IŞİD terörizmine karşı ve katliamların önüne geçilmesi için Kürdlere silah yardımı olabilir. Şu anda istisnai bir durumla karşı karşıyayız“ dedi ve ayrıca en büyük sorumluluğun NATO’ya da düştüğüne dikkat çekti. 
 
Gysi’nin bu açıklamasına partisinden tepki gösteren Komünist Platform Sözcüsü ve Sol Parti Grubu Başkan Yardımcısı  Sahra Wagenknecht „kurbanların ve takibe uğrayanların ihtiyaç duyduğu şey insani yardımlardır, öldürme araçları değil“ diyerek şöyle konuştu: “Silah yardımları sadece çatışmaların şiddetlenmesine  neden olur. Ateşi söndürmek için benzin dökülmez“ dedi.