Koalisyon görüşmeleri için son kararın 16 Kasım perşembe günü verileceği öğrenildi. Partilerin genel sekreterleri, koalisyon için umutlu olduklarının mesajını verdi.

24 Eylül Federal Parlamento seçimleri sonrası CDU/CSU, Yeşiller ve FDP temsilcileri, koalisyon hükümeti kurmak için başkent Berlin'de üç hafta önce görüşmelere başladı.

Çetin görüşmeler sonunda mülteci, aile birleşimi, ulaşım, vergi, güvenlik, AB ve tarım konuların dört parti arasındaki görüş ayrılıkları henüz giderilmedi.

Basının karşısına geçen dört partinin genel sekreterleri, koalisyon hükümetinin kurulması konusunda umutlu olduklarını belirtirken, dördü de nihai kararın 16 Kasım perşembe günü belli olacağını söyledi. Partilerin genel sekreterleri parti uzmanlarının fikir birliğine varılmayan konular ilgili görüşmelerini sürdüreceklerini de açıkladı. 

SCHRÖDER- ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ ROL MÜ OYNADI?

Yeşiller Partisi hükümete girmesi durumunda alacağı bakanlığı belirledi. Dışişleri Bakanlığı’nı alma konusunda ısrarlı olacağı beklenen Yeşiller, Çevre ve Sosyal Bakanlıkların yanı sıra tarım veya ulaştırma bakanlığından birine talip olacak.

Spiegel’in haberine göre Yeşiller bu dört bakanlıktan üçüne razı olacak. Parti içinde yapılan tartışmalarda Dışişleri Bakanlığı konusunda ısrarlı olunmayacağının karara bağlandığı ileri sürüldü. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’in adı Dışişleri Bakanlığı için geçiyordu. Yeşiller’in bu bakanlığı alması halinde büyük ihtimalle bu koltuğa Özdemir oturacaktı. Dışişleri, Yeşiller’e bırakılmazsa Cem Özdemir’in Çevre Bakanı olması bekleniyor.

Siyasi kulislerdeki tartışılan bir başka iddia ise, Almanya'nın eski başbakanlarından SPD'li Gerhard Schröder'in Türkiye'ye giderek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la gizlice görüşmesi sonrası, Büyükada'da tutuklanan Alman insan hakları savunucularının aniden serbest bırakılması, Türkiye ile Almanya arasında yeni bir süreci başlattı. Dışişleri Bakanlığı'na Yeşiller'den Cem Özdemir'in gelmesi halinde ise bu süreç engellenebilir iddiası.