Avrupa Postası / Haber Merkezi

Yaklaşık 270 bin kişinin ziyaret ettiği açıklanan Fuar'a dünyanın 100 ülkesinden 7 bin yayıncının katılarak kitap, e-kitap ve dijital uygulamalarını sergiledigi, öte yandan telif hakları ve kitap çevirileri üzerine ikili görüşmeler yaptığı belirtildi. Dünyadan 9 bin gazetecinin yer aldığı Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye standı geçen yıllara kıyasla hayli sakindi.

Kültür Ataşesi Osman Şahin, Altan Öymen ve Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 
Yayıncılar Birliği,Yazarlar Birliği, Basın Yayın Birliği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan program çerçevesinde Türkiye’nin en çok satan yazarlarının başında gelen Ahmet Ümit, yemek kitabı yazarı Engin Akın ile Selahattin Yusuf, Sinan Yağmur ve Ebru sanatçısı Sezer Subaşı yer aldı. Yazar Altan Öymen,  Ragıp Zarakolu ve Gülçiçek Günel Tekin'de bu yılki Kitap Fuarı'nın konukları arasındaydı.



YAZAR SARISÖZEN : ATEŞKES ÖNEMİNİ YİTİRDİ


Mezopotamya Yayınları'nın düzenlediği  Sol Parti Mannheim Belediye Meclis Üyesi Gökay Akbulut'un moderasyonu yaptığı "Çözüm Süreci ve Rojava" başlıklı panel Kültür Bakanlığı standının karşısında ilgiyle izlendi. Türkiye'den gelen yazar Veysi Sarısözen ve Almanya'da yaşayan Av. Mahmut Şakar ile KNK Avrupa Komisyon Başkanı Songül Karabulut "Çözüm Süreci" ve "Rojava Modeli"ne değindiler.


Veysi Sarısözen (70) konuşmasında hükümetin çözüm sürecinde samimi olmadığını açıkladı.  "Türkiye'de ateşkes suya düşmüştür, önemini yitirmiştir ve açıktan tehlikededir." diyen yazar, AKP hükümeti son iki yıllık süreçte birçok baraj ve yeni karakollar inşa etti. Çözüm sürecinin henüz başında bile değiliz, ülkede tek taraflı bir ateşkes vardır" yorumuna yer verdi. "Rojava'da Kürtler yeni bir model kurdular, Türkiye tarafından engellenmek istenen budur" diyen yazar Sarısözen, "Türkiye'nin Suriye'yi işgal girişiminin esas gerekçesi Rojava Modeli'dir." 
Türkiye'de başarılamayanın Rojava'da hayata geçtiğini açıklayarak, Rojava devriminin engellenmek istediğini ileri sürdü.  IŞİD'e Türkiye tarafından verilen ekonomik ve askeri desteğin de bundan dolayı yapıldığını ifade etti. 

'TÜRKİYE ÇÖZÜM SÜRECİNDE SAMİMİYSE KOBANİ'YE KORİDOR AÇSIN'

Kobani'de yaşanan drama ve Türkiye'deki
 38 kişinin ölümüne yol açan olaylara da değinerek,"ülke iç savaşın eşiğine geldi" dedi.
Sarısözen "Bugün ateşkes suya düşmüştür, hatta önemini yitirmiştir.Türkiye ateşkes kurallarını tek taraflı olarak çiğnemiştir. Biz T.C'den asker ve yardım istemiyoruz. Kobani'ye koridora izin verilirse çözüm sürecinde samimi olduklarına, yoksa savaş politikasını devam ettirdiklerine işaret olacaktır" yorumunu yaptı. Türkiye'de hiçbir yasal merci de ve belgede Kürt Sorunu'ndan söz edilmediğini belirterek, halen terör sorunu diye yaklaşılmaktadır.Çözüm süreci adına son çıkan bir yasayla bu durumda küçük bir adım atıldığına değindi. Sarısözen, "Türkiye çözüm sürecini İmrali ile MIT arasındaki görüşmelerden ibaret gördü" yorumuyla dikkat çekti.