Almanya'nın Münih kentinde 17 Haziran 2016 tarihinden bu yana Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmekte olan TKP/ML davası duruşmasına Türkiye'den tanınmış sanatçı Pınar Aydınlar da katıldı.


7 Haziran 2015  seçim döneminde HDP Milletvekilliği adaylığı sırasında İzmir'de yaptığı bir seçim konuşması nedeniyle, 10 ay hapis cezasına çarptırılan ve önümüzdeki günlerde hapishaneye gireceği aktarılan sanatçı Pınar Aydınlar, mahkeme dışında YOL TV'ye verdiği demecinde, biri kadın 10 tutuklu ile dayanışmak için Münih'e geldiğini açıkladı.

 DAVAYI BUGÜNE KADAR KİMLER İZLEDİ?

Türkiye'den davayı izlemek için duruşmalara katılanlar arasında HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Ali Atalan, Feleknas Uca'nın yanında, CHP milletvekili Hilmi Yarayıcı, TİHV başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İHD  temsilcileri, Av. Ercan Kanar ve birçok Alman parti, kurum ve sendika temsilcisinin bulunduğu açıklandı. 

15 Nisan 2015 tarihinden bu yana Alman hapishanelerinde tutuklu bulunan TKP/ML davası tutuklularının tutuklanmalarına gerekçe olarak, 2002 yılında yürürlüğe giren 129 b maddesi (‘yurtdışındaki bir terör örgütüne üyelik’) gösterilmektedir.

129 a İLE 129 b ARASINDAKİ FARK?

129. maddesine, 11 Eylül saldırılarından kısa bir süre sonra ‘terörle mücadele’ çerçevesinde ‘b fıkrası‘ (‘yurtdışındaki bir terör örgütüne üyelik’) eklendi.

129 a ile 129 b arasındaki fark ise şu şekilde açıklanıyor:

129 a ile, Almanya sınırları içinde işlenmiş ‘suçlar’ yargılanırken, 129 b ile birlikte, yurtdışında işlenmiş bir ‘suç’ Almanya’da ‘terörist suç unsuru’ olarak ele alınıp cezalandırılabilir. 

AVUKATLARDAN ÇAĞRI: TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN

Dava avukatları, Almanya'da faaliyetleri resmen yasak olmayan TKP/ML'nin yöneticisi iddiasıyla yargılanan tutuklularının, Türkiye ile Almanya gizli istihbaratları arasındaki işbirliği sonucu tutuklandılarını ileri sürerek, 10 tutuklunun derhal serbest bırakılması çağrısında bulundular.