Saksonya eyaletinde SPD ve CDU işbirliğiyle polisin yetkilerini genişletmek için bir kanun tasarısı hazırlandı.
 
Eyalet başkenti Hannover’de bu kanunu protesto amacıyla 8 Eylül Cumartesi günü düzenlenen yürüyüşe 12 bin kişi katıldı. Yürüyüşte partiler ile gençlik kolları, sendikalar ve kiliselerin yanı sıra Hannover 96 ve Eintracht Braunschweig taraftarları da vardı. Böylece Saksonya tarhinde ilk defa sağ ve sol futbol taraftarları birlikte sokağa çıkmış oldular!

Katılımın 12 bin olarak belirlendiği yürüyüşle ilgili olarak Hannoverliler, uzun yıllardan beri kentlerinde böyle bir yürüyüş görülmediğini vurguluyor. 

Yürüyüşle protesto edilen yasa, Saksonya polisine geniş takip ve yakalama yetkileri veriyor. Buna göre polis, yakaladığı kişinin ayağına elektrikli pıranga vurabilecek. İstediği yere kamera koyup istediği şahsı takibe alabilecek. Ayrıca polise telefon dinleme ve akıllı telefonları izlemede, istediği yere dinleme cihazı yerleştirmede kolaylıklar getiriliyor.

Gösteri ve yürüyüşlerdeki polis yetkileri de artırılıyor. Artık polis istediği yerde istediği gibi film ve fotoğraf çekebilecek, yürüyüş ve gösterilerdeki kitle üzerinde daha sıkı kontrol yetkileri olacak. Üstelik istediği yerlere ajan sokup muhbir kullanabilecek, kişilerle ilgili istihbarat toplama konusunda daha geniş hak ve yetkiler elde edecek. Yani bu kanunla polise, özel yaşam dokunulmazlığına aykırı yetkiler veriliyor. Üstelik ev aramaları konusunda da polisin yetkileri genişletiliyor.

İşte bu kadar tepki toplayan ve 12 bin kişiyi sokağa döken kanun tasarısının ana maddeleri böyle. Nitekim Hannover’deki yürüyüşe katılanlar, Saksonya eyaletinin yönetiminde olan SPD ve CDU iktidarının bu yeni polis kanunuyla demokrasiyi ayaklar altına aldığını haykırıyordu. 

SPD ve CDU işbirliğiyle hazırlanan kanun tasarısı Aralık 2018’de Saksonya Eyalet Meclisi’nde oylanacak. Böyle bir kanun Saksonya eyaletinde yürürlüğe girecek olursa Almanya’nın bütün eyaletleri için de benzer bir tehlikenin başgöstereceği açık!

Cuma Yağmur / Hannover