Moderatörlüğünü Sol Parti Eyalet milletvekili Martin Dolzer'in yaptığı etkinlikte, Uluslararası Hukuk Uzmanı ve Anayasa Profesörü Norman Paech ile tiyatro sanatçısı Rolf Becker ve Sol Parti Meclis Grubu Eşbaşkanı ve Eyalet Milletvekili Cansu Özdemir, Türkiye ve Güneydoğu'daki güncel gelişmelere yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundular.


BELGESEL FİLM GÖSTERİLDİ


Etkinlik Alman devlet kanalı ARD tarafından çekimi yapılmış belgesel filmin gösterimi ile başladı. Belgeselde, Kürt basın mensupları ve yöre halkı üzerindeki devlet baskılarından kesitler sunulması dikkatle izlendi. Ellerindeki beyaz bayraklarla sokağa çıkmış yöre halkının yaşadığı dramatik sahneler için, söze gerek kalmamıştı.



'KENDİMİ KÜRTLERİN YANINDA, BAYERN'DEN DAHA RAHAT HİSSEDİYORUM'

Etkinlikten bir gün sonra Türkiye'ye gideceği açıklanan Prof. Dr. Norman Paech, konuşmasında, “Türkiye, IŞİD ile yakın işbirliği içinde. Türkiye sınırları onlara serbest. Hatta sınırlardaki hastanelerde yaralı IŞİD üyelerinin tedavi edildiği bilinmektedir. Ben 1993’den beri Kürtlerin yaşadıkları yerlere gidiyorum. Orada kendimi Bayern bölgesinden daha rahat hissediyorum" dedi. Prof. Dr. Paech, "Türkiye, şu anda kendi vatandaşları olan Kürtlere ve Rojava’ya karşı savaş yürütüyor. Savaş durmazsa sınırlar da kalmaz" sözlerine yer verdi.



ABD KÜRTLERİ NEDEN DESTEKLİYOR?

ABD'nin bölgedeki Suriyeli Kürtlere desteği, Kürt sevgisinden mi
kaynaklanmaktadır
? şeklindeki bir soruya yönelik ise Paech, "ABD, bölgeyi en iyi yorumlayan ülkedir" açıklamasından sonra, "ABD, Suriyeli Kürtlerin IŞİD'e karşı disiplinli bir savaş sürdürdüğünü gördü, bunun için destekliyor. Yoksa ABD'nin bir Kürt sevgisinden kaynaklanmıyor " dedi. ABD'ye Almanya ve Fransa gibi ülkelerin desteğini de "emperyalistler arası dayanışma" olarak değerlendiren Paech, Batılı ülkelerin Ortadoğu'da ABD ne yaparsa, onu takip edeceklerini ileri sürdü.



ÖZDEMİR: 'KAPALI KAPILAR ARDINDA KONUŞULANLARI BİLMEK İSTİYORUZ'

Cansu Özdemir ise, “Davutoğlu Berlin'de askeri tören eşliğinde karşılandı. Cizre'de haftalarca süren devlet terörüne Merkel'in susması, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerdendir. Geçmiş yıllarda Türkiye, AB normlarına uymuyor diyerek eleştiren Merkel gitmiş, yeni bir Merkel gelmiştir. Davutoğlu ve Merkel görüşmelerinden sonra Kürt aktivistler, Almanya’da gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Bu da iki ülke arasında gizli anlaşmalara varıldığını ortaya koyuyor. Kapalı kapılar ardında konuşulanları bilmek istiyoruz” dedi. Özdemir konuşmasında, 2010 da benzeri bir anlaşmanın Kaddafi ile yapıldığını belirterek, 2011 yılının Kaddafi'nin sonu olduğunu söyledi. AB ülkelerini de eleştiren Özdemir, IŞİD'e karşı Paris saldırısı sonrası alınan ortak tavrın, Cizre ve Sur katliamları sonrası Türkiye'ye karşı gündeme getirilmemesini, 'iki yüzlülük' olarak eleştirdi.



TİYATRO SANATÇISI ROLF BECKER: 'TÜRKLER İLE KÜRTLER ARASINDA SAVAŞ YOK'


Bir süre önce Diyarbakır'a gittiğini ve çok etkilendiğini açıklayarak söze başlayan tanınmış tiyatro sanatçısı Rolf Becker ise şunları ifade etti: " Benim gördüğüm kadarıyle Türkler ile Kürtler arasında bir savaş yoktur. Devletin kendi halkına karşı, tek yanlı sürdürülen bir savaş söz konusudur. Diyarbakır'da kadınların açlık grevine şahit oldum. Özel timlerce öldürülen çocuklarının cenazelerini almak bile suç sayılmaktadır.



Açlık grevine yatan annelerin acısını anlamak ve hissetmek için insan olmak yeterlidir. Almanya başbakanı Angela Merkel'in, Kürdistan'da yaşanılan kirli savaşta, Erdoğan'a destek vermesi utanç vericidir. Cizre ve Sur'daki son yaşananlar da dikkate alınarak, Almanya'daki PKK yasağı derhal kaldırılmalıdır”.