Uzun süredir sessiz olan ve mülteci sorunuyla birlikte tekrar sahneye çıkan Pegida’cılar, Pazartesi akşamı (dün) Dresden’de 5 bin kişinin katıldığı bir gösteri yaptı. n-tv haber kanalının bildirdiğine göre, toplantıda taraftarlarına hitap eden Pegida kurucu lideri Lutz Bachmann, hareketin partiye dönüşeceğini söyledi. Bachmann, kurulacak partinin yerel, eyalet ve genel seçimlere katılacağını açıkladı.

 

Partinin ne zaman kurulacağı konusunda tarih vermeyen Pegida lideri Lutz Bachmann, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, Almanya’da 2017’den önce seçime gidileceğini beklediklerini, bunun gerçekleşmesi durumunda da Pegida’nın parti olarak seçime hazır olmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

 

Pegida hareketi hakkında...


İlk kez 20 Ekim 2014’te Dresden’de 300 kişiyle düzenlediği gösteriyle duyuran aşırı sağcı hareketin adı, Almanca’sı ‘Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes’in baş harflerinden oluşuyor. Türkçesi, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar. Pegida, uzun süre her pazartesi başta Dresden olmak üzere Almanya’nın kimi kentlerinde gösteriler düzenledi. Giderek büyüyen Pegida’cıların 24 Kasım 2014 ’te sayıları 5 bin 500’e, 22 Aralık 2014’te 17 bin 500’e, 5 Ocak 2015’te ise Dresden’de 18 bin kişiye ulaştı.


Savundukları görüşler arasında Kanada’daki gibi kontrollü, puanlı bir göç politikası, sıkı bir sınırdışı uygulaması, sıkı denetlenen bir seyahat politikası, suç işlemiş göçmenlere karşı sert bir tutum ve Hristiyan-Yahudi Batı kültürünün ve Alman kimliğinin korunması gibi görüşler bulunuyor.