Almanya'nın Elmshorn kentinde Türkiye kökenli İmamlar ile Alman Papazlar yeşil sahada ilk kez karşılaştı. Kuzey Almanya Protestan Kiliselerine bağlı (kirchenkreis rantzau-münsterdorf)14 ayrı kiliseden Papaz ile, Diyanet İşleri Türk Islam Birliği'ne bağlı (DİTİB) 14 ayrı camiden İmamlar, bir saat süreli futbol maçında "dostluk ve kardeşlik" için Almanya tarihinde bir ilke imza attı. 

MAÇ ÖNCESİ MEHTER MARŞI VE ROCKY MARŞI ÇALINDI


12 Nisan günü saat 16:00 da Rudolph-Diesel caddesindeki top sahasındaki oyun öncesi, yeşil sahada özel giysili Alman kadın grup tarafindan çalınan trompet, maçın dostluk havasında geçeceğine açık bir  işaretti. Sahanın giriş kapısında kurulmuş yemek standlarındaki döner, tatlı evde yapılmış sıcak mantı özel ilgiyle tadıldı. 

Güzel bir havada oynanan maça, mehter marşı ve ardından Rocky'nin (film müziği) marşının çalınmasıyla start verildi.

 ORTA YAŞLI PAPAZLARA KARŞI GENÇ İMAMLARDAN GOL YAĞMURU 


 Papaz eğitiminin (10 yıl) uzun olması itibarıyla Alman Papaz oyuncular orta yaşlı, Türkiye kökenli İmamlar ise daha gençti. Bu durum İmamlara maçın başında özel bir avantaj sağladı. Yaklaşık 200 kişinin heyecanla izlediği maç, beklenildiği gibi dostluk ve centilmenlik ortamında devam etti.

GİRİŞİME ANJA NAROSKA VE HİDAYET EVCİL ÖNCÜLÜK ETTİ


Protestan Kilisesine bağlı sosyal hizmetler veren Diakonie bünyesinde bir buçuk yıl önce başlatılan "Dinler arası diyalog" FIDIa girişimi sonucu, bugünlere gelindiğini belirten Diakonie görevlisi Hidayet Evcil, girişim fikrinin Protestan Kilisesi bünyesinde çalışmalar yapan kendisi ile Diakonie şefi Anja Naroska'ya ait olduğunu belirtti. Kilise projesinde yıllardır kadrolu çalıştıktan sonra şimdi onursal yetkili olduğunu belirterek, bugün ilk kez yapılan dostluk maçının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini açıkladı.

DİN HİZMETLERİ ATAŞESİ İKİNCİ DEVRE GELDİ

Basın ve izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılanan dostluk ve kardeşlik maçında çeşitli parti ve dernekler çağrılmamıştı. Konuyla ilgili proje yetkilisi Hidayet Evcil şunları açıkladı: Bu girişime sadece Elmshorn Gençler Birliği (spor kulübü) destek verdi. Böylesi bir girişime her hangi bir siyasi vb. derneğin gölgesinin düşmesini istemediğimiz için bu çevrelerden kimseyi davet etmedik". Türkiye Başkonsolosluğu'na bağlı Din Ataşesinin ikinci devre geldiği maç esnasında, genellikle orta yaş grubu Alman ve Türkiye kökenli izleyiciler vardı.

'ABRAHAMS CUP' / İBRAHİM KUPASI'NI İMAMLAR ALDI

 "Abrahams Cup" ismiyle ilgili ise Evcil şu açıklamada bulundu:


" Bu dini bir anlam ifade ettiği için Abrahams Cup / İbrahim Kupası adını verdik. Daha açıkcası Hz.İbrahim'in ortak babamız olmasından dolayı, bu ismi verdik". Maç öncesi özel bir antreman yaptıkları her hallerinden belli olan İmamlar, oyuna hızlı başladılar ve ardı ardına birinci devrede 5, ikinci devrede ise üç gol daha atarak sekiz golle sahadan ayrıldılar.


Birinci devre bitiminde bir Alman gazetecinin "İmamların her biri anlaşılan birer gol atacaklar" tahmini tam tutmadı. İkinci devrede maça hız veren Papazlar üç gol atsalar da sonuç değişmedi ve maçı dostluk kazandı. Maç sonrası iki takımın taraftarlarının karşılklı kutlamaları ve tokalaşmaları izleyicilerin alkışlarıyla desteklendi. 

Not ve düzeltme: Maça ikinci devre giren Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Zekeriya Bülbül'ün geldiğini farketmediğimiz ve (orada bulunan yetkililerin de burada yok bilgisiyle) eksik verdiğimiz haber için, başta sayın Bülbül'den ve okurlarımızdan özür dileriz.