Adil Yiğit

'HAMBURG GÜLÜŞÜNÜ KAYBETTİ'

25 Eylül gecesi merkez tren istasyonu yakınında yazı yazmak istediği bir trenin çarpması sonucu ezilerek yaşama veda eden konuşma engelli Walter Josef Fischer'in, cenazesi sevenlerince sonsuzluğa uğurlandı. Walter'in doğayı ve yalnızlığı çok seven bir Grafiti sanatçısı olduğu belirtildi. Yaşamında kendini "Almanların ticari açgözlük ve temizlik histerisine karşı mücadele eden biri" olarak tanımlayan Walter Josef Fischer'in Hamburg'un en büyük mezarlığı Ohlsdorf'taki töreninde salonda oturacak yer kalmamıştı. 



Doğayı ve sessizliği sevdiği için salonda dakikalarca amfiden anısına kuş ve doğa sesi yankılandı. Törenin girişinde bulunan Anı defterine Walter için onlarca sevgi mesajı yazıldı. On metre ötede ise arkadaşı olduğu açıklanan yaşlı bir müzisyen merdiven başında dakikalarca Mızıka çaldı. Alman basınının yoğun ilgi gösterdiği cenaze törenine çocukların da gelmesi dikkat çekti.


'WALTER YALNIZLIĞI SEVERDİ AMA, BUGÜN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ O YALNIZ DEGİLDİ'

Cenazesine katılan yoğun kalabalıkla ilgili olarak yapılan açıklamada. "o yalnızlığı severdi ama, cenazesine bugünkü katılım onun yalnız olmadığına açık bir işarettir"diye ifade edildi. Alternatif sol çevrelerden değişik yaş ve meslek gruplarına ait kitle ellerinde çiçek ve renkli balonlarla törene katılarak " Walter, mücadele devam ediyor" dövizleri taşıdılar.



Gözaltına alındığı mahkeme salonlarında Nazi karşıtı dövizleri tutmasıyla ( "OZ, KZ") kamuoyunda tanınan grafiti sanatçısının arkadaşları adına yapılan konuşmada, "Walter'in tek silahı elindeki sprey boyasıydı. O şehrimizi güzelleştirmek istiyordu. Onun, "OZ" duvar yazıları bize yol gösterdi. Walter'in ölümüyle Hamburg gülüşünü kaybetti" açıklaması yapıldı.

DUVAR YAZILARINDAN DOLAYI 8 YILDAN FAZLA TUTUKLU KALDI

Walter ilk kez 1986 yılında duvarlara yazı yazarken göz altına alınır. Almanya'nın ünlü anti-faşist ve alternatif futbol takımı St.Pauli taraftarı olduğu belirtilen "OZ", sonraki yıllar çeşitli kereler şehrin en merkezi yerlerinde bulunan köprülere, elektrik trafolarına, trenlere, otobüslere, okul duvarlarına grafiti tarzı "OZ" yazmasından dolayı kamuoyunda kendi isminden çok "OZ" ismiyle tanınmaktaydı. 



Walter, 1980'li yıllarının sonlarında RAF ( Kızıl Ordu Fraksiyonu) tutsaklarıyla dayanışmak için duvarlara yazılan sloganların dikkatini çekmesiyle sokak yazılarına başladığını açıklar. Hamburg'da toplam 120 binden fazla yere (Der Spiegel dergisi) "OZ" yazdığı mahkeme kayıtlarına da geçen ve 2008 yılına kadar toplam 8 yıl cezaevinde kalan Walter hakkında açılmış, birçok dava ile kesinleşmiş çok sayıda para cezasının bulunduğu açıklandı.



Birçok kez güvenlik görevlilerinin fiziki şiddetine de maruz kaldığı belirtilen Walter'in yaşamı ile ilgili bu senenin Mart ayında anarşist bir yayınevi tarafından "Free OZ" adıyla yayınlanmış bir kitap bulunmakta.