Murat Rohat/ Nürnberg-Wuppertal
Mustafa Akpolat / Hamburg

Nürnberg- Almanya'nın Nürnberg şehrinde değişik kurum ve kuruluşlarının ortak düzenlediği Newroz kutlaması saat:17:00´da Newroz ateşinin gençler tarafından yakılması ile başladı. 

Demokratik Güç Birliği
ve Komkar 
Nürnberg derneğinin içinde yer aldığı düzenleme komitesi tarafından  Newroz Villa Leon Kültür Merkezi önünde coşkuyla kutlandı.

Çeşitli Newroz şiirlerinin okunduğu kutlamada, büyük bir Newroz coşkusu ile kitle saat 21:00'a kadar davul-zurna ve çeşitli müzikler eşliğinde govende durdu. Yüzlerce kişinin Newroz ateşi etrafında saatlerce govende durması, birbirlerinin Newroz'unu kutlaması, çocuklara şeker ve çikolata dağıtılması görülmeye değer sıcak görüntüler ortaya çıkardı.

Kutlama´da kitle sıklıkla "Bijî Newroz, "Newroz Piroz Be"sloganlarını haykırdı. Bazı Alman kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılıp Newroz mesajlarını da okudukları kutlama gece saat 21:00´de sona erdi.

Wuppertal -
PSK Genel Sekreteri Mesud Tek ve sanatçı Ozan Şexo'ın da katıldığı kutlama, Kürt ulusal marşı eşliğinde şehidler anısına saygı duruşuyla başladı.

IKV-Komkar Wuppertal derneği başkanı Rıza Güner açılış konusmasi sonrasi herkesin Newroz bayramını kutladı. Güner’in konuşmasının ardından Newroz ateşi Davul-Zurna ve sloganlar eşliğinde coşkuyla yakıldı.

Newroz ateşi etrafında halay çeken kitle “Newroz Pîroz Be, Bijî Azadî, Bimre Koletî” sloganları attı. Alanda yapılan kutlamanın ardından etkinlik salonda devam etti.

Yerel sanatçıların ve katılımcıların söylediği türkülerle Newroz kutlaması geç saatlere kadar coşkuyla devam etti.

Mustafa Akpolat / Hamburg

Newroz Hamburg'da değişik etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Beşinci kuruluş yılını kutlama hazırlanan Avrrupa Karaballılar Derneği, Hamburg Bergedorf'ta bulunan dernek merkezinin bahçesinde Newroz ateşi yakarak halaylar çektiler. Dernek bınasında devam eden etkinlikte, Dernek Başkanı Rahmi Arslan, Newroz'un tarihçesini ve günümüzdeki anlamını anlatan konuşmasından sonra konuşmalar yapıldığı, türkü ve şiirlerin okundu.


Dernek üye ve misafirleri, Newroz ile ilgili görüşlerini anlatmalarının yanısıra gündemdeki konulara da değinen konuşmalar yaptılar. Ülkedeki demokrasi mücadelesi, Almanya'da ırkçılığa karşı mücadele ve eşit haklar, çifte vatandaşlık gibi konularda konuşulan konular arasındaydı.

Newroz'un zulme, baskıya, sömürü ve haksızlıklara karşı mücadele demek olduğunun vurgulandığı konuşmalarda, Newroz'u bayram olarak kutlayan tüm halkların bayramı kutlu olsun denilerek etkinlik geç saatlere kadar devam etti. 


Metin Kaplan
'ın saz ile katılıği etkinlikte, dernek Başkanı Rahmi Arslan, Mustafa Akpolat, Gülcan Çantay Çiftlik  türkü ve şiirler okudular. Etkinlikte ayrıca, SPD eyalet milletvekili Ali Rıza Şimşek, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi Başkanı Alper Doğan, Korsanlar Partisi'nden  Mustafa Akpolat da birer konuşma yaptılar.