Zschaepe'nin avukatlarının yargıç Manfred Götzl için yaptıkları reddi hakim talebiyle ilgili kararın, davanın sonraki duruşmasına kadar ertelendiği açıklandı.



Davaya izleyici olarak katılan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada  sanık avukatlarının bu tür taktiklerine dünyanın her yerinde görülebileceğinie işaret etti.


Bu karar üzerine avukatların başvurusunun ardından ara verilen ve ardından öğle tatiline geçilen mahkeme yeniden başladı. Yargıç Götzl kararın ertelenmesinin, tutuklulukla ilgili bir davanın hızlandırılmasıyla ilgili temel prensibe dayandığını açıkladı.

 

Üstün, ‚‘Tarihi davalarda dünyanın her yerinde sanık avukatları tarafından bu tür taktikler uygulanır. Ancak bu tür taktikler geçicidir. Sanık avukatları, kendi kamuoyuna bir sinyal vermek istedi. Bu konuda telaşlanmaya gerek yok. Sanık avukatları tarafından yapılan retti hakim talebi beklediğimiz tahmin gibi çıktı’dedi.

 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, mahkemede haç işaretin bulunmasını yadırgadığını ifade ederek, ‚‘Mahkemelerin tarafsız olması gerekiyor. Bu anlamda mahkemede dini sembolün olması Alman adaletine gölge düşürür. Dini sembollerin bulunmaması herkesin güvencesinedir. Bu kabul edilemez‘ şeklinde konuştu.

 

Tanal, yarın da duruşmaya katılacaklarını açıklayarak davanın aydınlanmasını sonuna kadar talep edeceklerini söyledi.







Beate Zschäpe
'nin avukatları Wolfgang Heer, und Anja Sturm



Foto: Avrupa Postasi