Haber Merkezi

Süleyman Taşköprü 
26.06. saat 11:00 de Altona Belediyesinin himayesindekendi adının resmi bir törenle verileceği Kohlenwiete sokağında anılacak.


ALMAN POLİSİNİN SAĞ GÖZÜ SENELERCE KÖR OLMUŞ VE NSU CİNAYET ÖRGÜTÜNÜ GÖRMEZDEN GELMİŞTİ

Süleyman Taşköprü, 27 Haziran 2001 yılında Schützen sokağındaki kendi çalıştırdığı manav dükkanında daha sonra Alman İstihbarat Örgütü ile yakın işbirliği içinde olduğu açığa çıkan, NSU adlı yabancı düşmanı Neonazi faşist terör örgütü mensuplarınca öldürülmüştü. Nazi geçmişi olan Almanya'da olayı soruşturan polisler, Keup caddesi ve diğer ırkçı cinayetlerde de olduğu gibi, failleri senelerce kurbanların ailesi ve yakınları arasında arayarak, sağ gözü körler misali, Neonazi katilleri görmezden gelmişti. Öyleki olay, yıllarca "mafya hesaplaşması", "alacak-verecek kavgası" vb. gibi gülünç gerekçelerle savsaklanmıştı. Daha sonra ele geçen belgeler ise, Alman istihbaratı, polisler ve savcılarca ya "imha", yada "kaybedilerek" yeni skandallarla Almanya'da Susurluk yaşanır olmuştu. Dünyaya demokrasi konusunda sık sık ders vermeye kalkışan silah tekellerinin ana yurdu Almanya'da, tek bir yetkili sorumluluğu üstlenmemiş ve hiç kimse de görevinden ayrılmamıştı.

SÜLEYMAN TAŞKÖPRÜ ADININ VERİLMESİNE KİM ÖNCÜLÜK ETTİ?



Olayın arka planını, Yeşiller Partisi Altona Belediye Meclis Üyeliğine ikinci kez seçilen pedagog Yusuf Uzundağ'ın kaleminden okuyalım.

Irkçı saldırılara karşı bir anıt ve kanıt olsun düşüncesi Nisan 2013 yılında beni sarınca ben Taşköprü ailesi ile kontağa geçtim, aileden bu konuda olumlu cevap alınca vede Fraksiyonumun bu konuda bana yeşil ışık yakmasıyla, Süleyman Taşköprü'nün vurulduğu Schützenstraße'ye Süleyman Taşköprü isminin verilmesi için önergeyi yazdım. Bu önergeyi Koalisyon ortağımız SPD'ye de yolladım.

SÜLEYMAN TAŞKÖPRÜ'NÜN VURULDUĞU SOKAĞA ADI VERİLSİN DİLEKÇESİNİ SPD KABUL ETMEDİ

Benim Fraksiyonum bu önergeyi uygun buldu, fakat SPD Schützenstraße' nin olmasının mümkün olmadığını, bunun yerine Kühnehöfe sokağının daha uygun olacağını ileri sürdü. Bizde bu konuda fraksiyonda tartıştık ve Schüzenstraße'nin Taşköprü olarak değiştirilmesinin uzun yıllar alacağını, bu konuda gelişecek tartışmaların aileyi ve konu itibarıyla toplumuda zor durumda bırakacağı kaygısıyla, Kühnehöfe olması konusunda karar verdik. 

SCHÜTZEN STRAßE'DEKİ SAKİNLER  VE FİRMALAR ÖNERGEYE KARŞI KAMPANYA AÇTI 


İlk yazdığım önergeyi Kühnehöfe olarak değiştirdim ve Altona Meclisinin Mayıs ayının oturumuna sundum. Bu önerge bu oturumda bütün partilerin oylarıyla kabül edildi, bu oturumda Süleyman'ın Anne ve Baba'sı hazır bulundular. Karar çıktıktan sonra, Kühnehöfe sokağında oturan aileler ve firmalar özellikle Kühne firması bu sokağın isminin değiştirlmemesi konusunda imza kampanyası başlatmışlardı, bu bizim Schützenstraße konusundaki kaygılarımızı doğrulayan bir gelişmeydi. Bunun üzerine uzun sürekli arayış ve parti Fraktion başkanlarının tartışmalarından sonra Kohlentwiete sokağına karar verildi. Bu sokakta Fegro Firması yer almakta, Fegro Süleyman Taşköprü'yü müşteri olarak bire bir tanıdığı için, bu sokağın ismini Taşköprü sokağı olarak değiştirilmesi konusuda hiç sıkıntı çıkarmadığı gibi hatta yardımcı bile oldu.

Taşköprü ailesinin bu sokak konusunda tavrı olumlu oldu, fakat tabiki vurulduğu sokağa bu isim verilseydi, daha da sevineceklerdi. Schützenstraße'ye bu ismin verilmesinin uzun yılları alacağı ve bu konuda birçok tartışmaların olacağı bilinciyle, Kohlentwiete sokağının Schützenstraße'ye yakınlığı ve uygunluğu açısından sorun görmediklerini dile getirdiker.



HALİT YOZGAT'IN İSMİ DE VURULDUĞU SOKAĞA DEĞİL, YAKINDAKİ BİR MEYDANA VERİLDİ

Almaya çapında NSU kurbanları için ilk olarak Kassel'da bir meydana, Halit Yozgat ismi verildi. Halit Yozgat için, vurulduğu sokak olan Holländiche Straße'ye ismin verilmesi için yapılan çalışmalar, büyük tartışmalara yol açınca, sonuçta bu yere yakın küçük bir meydana Halit Yozgat ismi verilmesi kararlaştırıldı. Buna benzer Rostok'ta vurulan Mehmet Turgut için vurulduğu Neuerdierkower Wegs sokağına Mehmet Turgut olarak değiştirilmesi çalışmaları sonunçsuz kalınca, vurulduğu yere bir anıt yapıldı.

Kohlentwiete sokağının Taşköprüstraße olarak değiştirilmesi, Almanya çapında NSU tarafından vurulanlar için ilk ve tek sokak. Bu açından 26 Haziran'da yapılacak açılış törenininanlamı bu açındanda önem kazanıyor.