"CDU'nun Thüringen’in NSU Anıtı yapımına “Hayır” demesi NSU’nun aydınlatılması hususunda şimdiye kadarki süreci iyi özetliyor"

AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını inceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu Almanya’nın Thüringen eyaletinde NSU kurbanları için anıt yapımının Eyalet Meclisi’ndeki CDU ve AfD fraksiyonları tarafından reddedilmesi üzerine bir açıklama yaptı. “NSU kurbanlarının yakınları için tazminat ödemek, Thüringen eyalet idaresinin atması gereken asgari adımlardan birisidir. Asıl acil ihtiyaç duyulan ise söz verildiği üzere NSU’nun eksiksiz bir şekilde açıklığa kavuşturulmasıdır.” diyen Yeneroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“NSU kurbanları için bir anıt inşası, Thüringen’deki güvenlik birimlerinin soruşturma bağlamında ortaya koydukları içler acısı karne göz önünde bulundurulduğunda etik bir sorumluluktur ve bu, Thüringen eyalet idaresinin atması gereken asgari adımlardan biridir. Asıl bir an önce yapılması gereken, bir zamanlar Şansölye Merkel tarafından söz verildiği üzere NSU’nun eksiksiz bir şekilde açıklığa kavuşturulmasıdır. Maalesef Almanya verilen bu sözü yerine getirmekten fersah fersah uzaktadır. NSU Araştırma Komisyonlarının önerileri dahi şu ana kadar uygulamaya konulmuş değildir.


CDU’nun NSU kurbanları için anıt inşası ve tazminat fonu oluşturulmasına bile karşı çıkması çok şey ifade etmektedir. Bunu da alay eder gibi ‘Önce Thüringen savcılık ve emniyet makamlarının NSU teröründe bir dahli olup olmadığının mahkemeler tarafından açıklığa kavuşturulması gerekir.’ diye gerekçelendirmişlerdir. Burada kastedilen mahkemeler de, resmî mercilerin bu yapıya dahlini sümenaltı etmek adına NSU faillerini mümkün mertebe en düşük sayıda tutmak için her şeyi yapan ve 6 Mayıs 2013 tarihinden bu yana NSU kurbanlarının geride kalan yakınlarını ve kamuoyunu inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğratan mahkemelerdir.

Anıt inşasının reddi bağlamında, Neonazilere bir ‘kutsal mekân’ oluşturmama gerekçesi sunulmuştur ki bunu da kabul etmek mümkün değildir. Hele ki Neonaziler artık bütün eyalet meclislerinde ve artık Federal Parlamento’da yerlerini almışken, demokratik partilere düşen bu geri kafalı Nazileri hep bir ağızdan yüksek sesle protesto etmek ve örnek olmaktır.


Şansölye Merkel’in ve CSU Başkanı Seehofer’in Almanya Genel Seçimleri yenilgisi sonrasında yapmış oldukları açıklamalar zaten bazı şeyleri haber veriyordu. Gerçekten de AfD’ye kayan oyların pratikte nasıl geri kazanılacağını ve ‘sağdaki açığın’ nasıl kapatılacağını Thüringen örneğinde görüyoruz; anlaşılan aşırı sağ kurbanlarının ve azınlıkların sırtından geçinmeye devam edilecek.”