237 üyeli eyalet meclis seçimleri için CDU, Yeşiller, Sol Parti ve FDP milletvekili aday listelerini belirledi. SPD ise adaylarını şubat ayında yapacağı parti kongresinde kesinleştirecek.  

Eyalette 2012 yılında yapılan seçimlerden sonra meclise beş parti girdi. SPD, CDU, Yeşiller, FDP ve Korsanlar partisi mecliste temsil ediliyor.

Son seçimlerde, SPD 39.1 oy oranıyla 99, CDU yüzde 26.3 oy oranıyla 67, Yeşiller 11.3 oy oranıyla 29 milletvekil, FDP yüzde 8.6 oy oranıyla 22, Korsanlar da yüzde 7.8 oy oranıyla 20 milletvekili çıkarmıştı.

Anketlere göre mayıs ayında yapılacak seçimde Korsanların yeniden meise girmesi çok zor görünüyor. Son yıllarda oylarını artıran mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclise girmesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları SPD’yi birinci, CDU’yu da ikinci güç olarak gösteriyor.

CDU’da Armin Laschet, eyalet başbakan adayı olarak seçmen karşısına çıkıyor. Eyalet meclis aday listesinin beşinci sırasında ise Türkiye kökenli Serap Güler de var. CDU, son seçimde 67 milletvekili çıkardı. Güler’in meclise girmesi kesin. NRW Eyalet Meclis Uyum Komisyonu üyesi olan Güler, CDU’nun uyum politikaları sözcülüğü görevini yürütüyor. FDP’nin listesinde ise Türkiye kökenli aday bulunmuyor. 

Yeşiller’in başbakan adayı Sylvia Löhrmann. Aday listesinde ise Berivan Aymaz ile Ali Baş da bulunuyor. Beş yıldır milletvekilliği yapan Ali Baş, 34’üncü sıradan aday. Baş’ın milletvekili seçilmesi, Yeşiller’in yüzde 12 ve daha yüksek oranda oy almasına bağlı. Yeşiller son seçimde yüzde 11.3 oy oranıyla 29 milletvekili çıkardı. İlk kez milletvekili adayı olan Berivan Aymaz ise 13’üncü sıradan aday. Yeşiller’in yüzde beş barajını aşması durumunda Aymaz, ilk kez milletvekili olacak. Aymaz, beş yıldır Köln Büyükşehir Belediyesi encümen üyeliği yapıyor.

Sol Parti’de ise Özlem Alev Demirel, Aslı Nau ve Ezgi Güyildar aday gösterildi. NRW Teşkilat Başkanı Demirel, Sol Parti’nin birinci sırasından seçimlere giriyor. Aslı Nau 9’uncu, Ezgi Güyıldar da 11’inci sıradan meclise girmek için seçim kampanyası yürütecek. Sol Parti 2012 seçimlerinde barajı aşamadı. Yüzde 2.5 oranında kaldı. Partinin hedefi yüzde beş barajını aşmak. (DHA)