7-8 Haziran günlerinde yapılacak zirveyi protesto gösterisine organizatörler 15 bin kişi beklerken, yaklaşık 34 bin kişi katıldı. Bavyera Eyaleti'ndeki Elmau Şatosu'nda düzenlenecek eylem sırasında protesto göstericileri için bir kamp alanı da oluşturuldu. Küreselleşme karşıtlarının zirve boyunca kamp çevresinde eylemler düzenlemeleri bekleniyor.

 

“TTIP durdurulsun – İklim kurtarılsın – Fakirlikle savaşılsın” başlıklarıyla düzenlenen protesto gösterisi, kent merkezindeki Stachus meydanında yapılan konuşmalarla başladı. Eyleme sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nden politikacılar da katılarak destek verdi. Eleştirilerin odağında ABD ile Avrupa arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması vardı.

 

Konuşmacılar, endüstri ülkelerinin mülteciler politikasını eleştirirken, Akdeniz'deki mülteci ölümlerinin sona erdirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istedi. Dünya'daki gelir dağılımdaki adaletsizliği vurgulayan konuşmacılar, fakir ülkere yardım yapılmasını istediler.

 

Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) karşı çıkan eylemciler, "Açlıktan ölen her çocuk, cinayete kurban gitmiştir", "Yes we can - TTIP'i durdur" yazılı pankartlar taşıdı. Bazı eylemciler de G7 Zirvesi'ne katılacak liderlerin maskelerini taktı.

Protesto kampı hazır


Bu nedenle zirvenin yapılacağı bölgede Alman polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. Kampa solcu otonomların da geldiğini belirten polis sözcüsü denetimlerin artırıldığını ifade etti. Zirve boyunca yaklaşık 19 bin polis Elmau Şatosu çevresinde görev yapacak. Bunlardan 17 bini Almanya'da, 2 bini de Avusturya'nın Tirol bölgesinde konuşlandırılacak.

Zirveye ABD, Kanada, Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya'nın devlet ve hükümet başkanları katılacak. "Yarını düşün, ortak hareket et" başlığı ile düzenlenecek olan zirveye Tunus, Nijerya ve Irak'ın devlet ve hükümet başkanları da davetli.Zirve gündemi

Zirveden somut sonuçlar çıkmasını bekleyen ev sahibi Başbakan Angela Merkel, uluslararası toplumun Ebola salgınında geç hareket ettiğini ve bunun değişmesi gerektiğini dile getirdi. Zirvede iklimin değişmesine karşı alınacak önlemler, ticaretin dünya genelindeki standartları ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi gibi konular masaya yatırılacak.

 

Göstericiler, özellikle AB ile ABD arasında yapılacak Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına G7 zirvesine karşı pankartlar taşıdı. Yediden yetmişe her yaştan Münihli'nin katıldığı protesto yürüyüşüne çiftçiler de traktörleriyle katıldı.

 
Havanın güzel olması nedeniyle tam bir karnaval ortamında geçen yürüyüşe Türkiye kökenliler de katıldı.

 

POLİS SU SIKMADI, SICAKTAN BUNALANLARA SU DAĞITTI

Birleşik Haziran Hareketi üyeleri de, büyük pankartlarla yürüyüşte yer aldı. Polis sözcüsü Wolfgang Wenger’in verdiği bilgiye göre, protesto yürüyüşünde hiçbir olay meydana gelmedi. Kent merkezindeki ana caddeleri dolaşarak, Odeons Meydanı’nında yapılan konuşmalarla sona eren yürüyüşte, polis göstericilere su sıkma yerine, aşırı sıcak nedeniyle susayanlara su dağıttı.