-Avrupa Postası-




 YEK-KOM üyesi Biratî Derneği, AABF Üyesi Cemevi, DİDF, ADHK, YXK ve Kürt Öğretmenler Birliği'nin ortak açıklamasında, Vural'ın ırkçı kimliğine dikkat çeken kuruluşlar, IG Metall'dan davete açıklık getirmesini istediler“ denilmekteydi.

Haber Bremen kaynaklıydı ve açıklamanın altında yukarıda adı geçen 6 kitle derneğinin imzası bulunmaktaydı. Haberin sitemizde yayınlanmasının ertesi günü ilk tepki IG Metall’in avukatı Stephani  Vendt’ten geldi. (Saat 16:57‘de) Daha sonra IG Metall basın sözcüsü Heiko Messerschmidt, IG Metall Bremen baş temsilcisi Volker Stahmann imzalı haberle ilgili bir açıklama gönderdi.

„IG Metall’in Türk faşist partisi MHP Grup başkanvekili Vural’ı Bremen’deki Mercedes işletmesinde bir seminere davet ettiği bilgisi doğru değildir. Bremen IG Metall olarak bu seminerle ilgimiz yoktur. Ne davetiyede, ne organizede nede seminerin finansmanında hiçbir katkımız sözkonusu değildir. Konuya yönelik basına yansıyan haberlerden dolayı tepkiliyiz“ denmekteydi.

DURDU ÖZPOLAT, MUHARREM İNCE VE DİSK ESKİ BAŞKANI SÜLEYMAN ÇELEBİ DE SEMİNERE KATILDILAR

Olayın arka planına kısaca bakalım: Bremen’de iki haftalik bir program dahilinde yapılan bir etkinlik dizisi organize edilmiş. AKP, CHP, MHP’ nin de aralarında bulunduğu Parlamentoda grubu bulunan partilerden ve sendikacılardan bir davetliler listesi hazırlanmış. Bütçe görüşmeleri devam ettiği için davete AKP’den  ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından da kimse katılamamış. CHP Milletvekillerinden Durdu Özpolat, Muharrem İnce, DİSK eski başkanı Süleyman Çelebi, ve ırkçı ve faşişt tutumuyla tanınan MHP Grup başkanvekili Oktay Vural gibi çeşitli siyasi yelpazeye sahip kişilerin iki haftalık program esnasında konuşmacı olarak katıldıkları açıklanmaktadır.

SEMİNERİ CHP'LI İBRAHİM AKBAL VE BİR GRUP IG METALL ÜYESİ İŞÇİ ORGANIZE ETTİ


Tartışmaların başlama noktası da burada kendini açığa vurmaktadır. Semineri organize edenler ise CHP Bremen Derneği başkanı seçilen sendika işyeri temsilcisi İbrahim Akbal ve IG Metall üyesi bir grup işçiydi. Konuya ilişkin kendisiyle konuştuğumuz , İbrahim Akbal yaptığı kısa açıklamada " Türkiye'de Parlamento çatısı altındaki partilerden temsilciler davet ettik Oktay Vural da Türkiye'de resmi olarak seçimlere katılan bir partinin yetkilisidir. Seminere katılan 150 civarındaki dinleyici seminerden memnun ayrılmışlardır. Ben 24 yıllık tecrübelerim doğrultusunda sürekli ırkçılık karşıtı bir duruş sergilemişimdir, ne Vural'ın partisi nede o anlayıştakilerle herhangi bir siyasi ilgim yoktur" açıklamasında bulundu..

İKİNCİ AÇIKLAMAYLA İPTAL ETTİĞİMİZ HABER

IG Metall yetkililerinden ardarda gelen mail‘ler ile haberin yanlış olduğu ileri sürülerek, yayından hemen kaldırmamız gerektiği ısrarla istenmekteydi. (17:36)  IG Metall Bremen temsilciliğine suçlamayı yapan yukarıda adı geçen 6 kuruluşdan gelecek yeni bir yazıya kadar sayfamızdan kaldıramayacağımızı açıktan ifade ettik. Saat 19:18’de 6 kitle derneğinin ortak imzasını taşıyan ikinci açıklamanın (almanca olarak)  ulaşmasıyla kendilerine haksızlık yapıldığını belirten IG Metall yetkililerinin tepkilerine anlayış göstererek , yayınlamış olduğumuzu haberi yayından kaldırdık. Doğru olan da buydu.

 İkinci açıklama şöyleydi:

„IG Metall Bremen şubesinin yapmış olduğu açıklamayı dikkate değer buluyoruz. Bu açıklamayla kamuoyuna yansıyan çeşitli yanlış spekülasyonlarda giderilmiştir. Çünkü birkez daha eminiz ki, nerede olursa olsun sendikalar ırkçı ve faşist örgütlenmelerle birarada olmayacakları gibi ortak organizelerde mümkün değildir. Öte yandan, IG Metall Bremen, bu konunun kamuoyuna yanlış yansımasına yolaçanlara da sorumluluklarını hatırlatmıştır. Bizler kamuoyuna yaptığımız açıklamayla konudan duyduğumuz üzüntüyü ve teredettü dile getirmiştik. Biliyoruz ki, sendikalar sömürüye karşı çıkmada, işçi hakları ve yeni işyerleri mücadelesinin önemli bir örgütlülüğüdür. Aynı zamanda dayanışma, çevre bilincine sahip çıkma , savaşlara karşı tavır ve insan haklarına saygı sendikaların temel görevleri arasındadır. Bu düşünceler ırkçı ve faşist örgütlenmelerin taban tabana red ettiği gerçekliklerdir“ diye devam etmekteydi.

Yapılan açıklama IG Metall’i memnun etmişti. Tartışmalar şimdilik sona ermişti.

HABERİ NEDEN HEMEN YAYINDAN KALDIRMADIK?

Ne ısmarlama bir haber sözkonusuydu nede, hayal gücü zorlanarak yapılmış asparagas bir habercilik anlayışı vardı. Olayın taraflarından karşılklı yazılı açıklamalar gelmeden panik içinde tavır belirleyerek haber çıkartmak, ne basın etik kurallarıyla nede, doğru habercilik anlayışıyla örtüşürdü. IG Metall Bremen temsilciliğinin açıklamasında MHP’li Vural’ı davet edenin IG Metall olmadığının altı kalın harflerle çizilmekteydi. Durum böyleyken, yaptıkları  ikinci yeni bir açıklamayla spekülatif değerlendirmelerin de önüne geçen 6 kitle kuruluşunun açıklaması IG Metall Bremen’i memnun etmişti. Karşılıklı olgunluk içerisinde yapılan açıklamalar basına da yansıyarak eksik değerlendirme düzeltilerek doğrusu yapılmıştı.

Bremen’de yaklaşık 13 bin işçi Mercedes işletmelerinde çalışmaktadır. Bunlar arasında 650 civarında Türkiye kökenli göçmen işçi vardır. Toplam 39 işçi temsilcisinin bulunduğu iş dalında, iki Türkiye kökenli işçi temsilcisi bulunmaktadır. Her sene işyerinde sendikacılar öncülüğünde devam eden seminerlerin önümüzdeki yıllar daha titiz olarak değerlendirilerek bu geleneğin devam edeceği ifade edilmektedir.

IG Metall Bremen’in yaptığı açıklamanın ne kadar gerçeklerle uyuştuğunu tasdik ettirmek için bu gelişmeler esnasında kendileriyle çeşitli kereler telefon görüşmelerinde bulunduğumuz IG Metall avukatı Stephani Vendt‘e basın sözcüsü Heiko Messerschmidt‘e kuzey Almanya Alevi Toplumu sekreteri Ecevit Uğurlu‘ya, DİDF Bremen’den Sinan’a ve sendikacı ve Bremen Mercedes işyeri temsılcısı İbrahim Akbal'a dost yaklaşımlarından ve sabırlarından dolayı açık teşekkür ediyoruz.