Merkel'in İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de biraraya gelmesi bekleniyor.

Ziyaret öncesi "Frankfurter Allgemeine Zeitung“ adlı gazeteye demeç veren Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'deki gelişmelerden dolayı büyük endişe duyduğunu söyledi.

Merkel "Türkiye'de barış süreci geçen yıl sona erdi. PKK bizim için hala bir terör örgütü. Ancak Kürt halkının Türkiye'de eşitliğini ve iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyoruz. Kürt karşıtı politik gelişmelerden oldukça endişeliyim“ dedi.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile  ilgili olarak da Merkel bu konuda büyük endişe duyduğunu söyledi ve Erdoğan ile görüşmesinde bunların da dile getirileceğini bildirdi.

Mülteci anlaşmasından dolayı Türkiye'ye bağımlı olduğu yolundaki iddiaların doğru olmadığını da ifade eden Merkel "Ülkelerarası karşılıklı çıkarlar sözkonusu. Ancak Türkiye'deki mevcut gelişmeler konusunda eğer tepkilerimiz varsa bu  tepkilerimizi  kapalı toplantılarda ya da açık toplantılarda dile getirmekteyiz“ dedi.

Vize muafiyeti konusunun da dile getirileceğini ifade eden Merkel, bu durumun Türkiye'deki stadartlara bağlı olduğunu belirterek "AB'nin önerdiği Anti Terör Yasası'ndaki değişiklikleri, Erdoğan kısa bir süre önce red ettiğini açıklamıştı. Türkiye'nin kabul ettiği şartların ne olduğunu gözlemleyeceğim. Şu ana kadar şartların büyük bir bölümünü yerine getirdi. Mevcut durumu da ele alacağım“ dedi.

Süheyla Kaplan