Almanya Başbakanı Angela Merkel kamuoyunu mülteci krizinde sabırlı olmaya çağırdı. Bir televizyon programında konuşan Başbakan Merkel, Almanya'nın dünyadaki itibarının söz konusu olduğunu ve Almanya'nın, tarihinin önemli bir dönemecinde bulunduğunu söyledi.

Önümüzdeki yıllarda nasıl bir Almanya ve Avrupa olacağının bu dönemde kendini belli edeceğini ifade eden Almanya Başbakanı Merkel önceliğinin Avrupa'nın birliğini korumak ve insaniyet göstermek olduğunu söyledi. Avrupalı ortakların da mülteci krizinde işbirliğine açık olmalarını isteyen Angela Merkel bütün gücüyle ortak çözüm bulunmasına çalışacağını, Avrupa'ya ortak çözüm yolu bulunmasını görev saydığını dile getirdi.

Öncelikle Suriye'den kaçışın nedenleriyle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Merkel, hemen başarılması mümkün olmasa da bunu tek kalıcı çözüm olarak gördüğünü belirtti. Avrupa Birliği ülkeleri arasında ortak çözüm üzerinde anlaşmaya varılması dışında alternatif görmediğini söyleyen Angela Merkel 7 Mart'taki AB ile Türkiye arasındaki zirve buluşmasına işaretle bütün Avrupa'yı kapsayacak çözüm formülünün tek mantıklı seçenek olacağını ve bunun başarılacağına ihtimal vermeyenler olsa da ortak çözüme ulaşma iyimserliğini kaybetmediğini söyledi. Merkel, başarabilmenin şartının kaçak göçün önlenmesi ve mülteci sayısının hissedilir oranda azaltılması olduğunu sözlerine ekledi.

DW, Reuters, dpa/AG,BK