22 Mayıs tarihinde İstanbul'a gidecek olan Merkel'in Türkiye ziyareti öncesi yapılan bu açıklama siyasi kulislerde tartışma yarattı.

Dürkop, Deutschlandfunk radyosunda TBMM'de milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi ile ilgili verdiği demecinde „ Anti-Terör Mücadelesi kapsamında HDP'ye hükümet tarafından dokunulmazlikların gündeme getirldiğini düşünüyorum. HDP PKK'ya çok yakın ve kısmen de PKK tarafından kontrol edilmektedir. HDP teröre karşı açıkca tavır almamıştır“ dedi.


Radyodaki demecinde başkanlık sistemini savunan Dürkop „Başkanlık sisteminde tek bir yetkili kişi var. O zaman cumhurbaşkanı ile başbakan arasında gerginlik olmaz“ dedi.


Oysa Avrupa Parlamentosu üyesi 67 milletvekili önceki gün Meclis’e, “HDP'lileri hedefleyen dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili tasarıya” destek verilmemesi çağrısında bulunmuştu.

 

AP üyeleri yaptıkları  yazılı açıklamada, “Türkiye’yi AB yolundan uzaklaştıracak bu önergeyi desteklememek üzere acil olarak çağrıda bulunuyoruz” demiş ve açıklamaya şöyle devam edilmişti:


“Kamuoyunda hükümet temsilcileri tarafından sunulduğu biçimiyle, bu değişiklik önergesi açıkça 59 milletvekilinden 49’unun etkileneceği Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedefliyor. Muhalefet, demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası ve Avrupa Birliği’nin temel bir değeridir. Demokratik yollarla seçilmiş milletvekillerini susturmak parlamentonun engellenmesidir ve demokratik ilkelere aykırıdır. Demokratik yollarla seçilmiş milletvekillerini dışlamak Kürt sorununu ele almanın bir yöntemi değildir. Aksine eğer bu önerge geçerse, Türkiye’nin Kürt bölgesinde  (Güneydoğu) zaten yoğun olan çatışma daha da
alevlenecektir.”


Süheyla Kaplan