Geçen yılın Ekim ayında İstanbul ili Maltepe ilçesi ile Hamburg şehri Altona ilçesi arasında işbirliğine dair kardeşlik anlaşması Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Altona İlçe Belediye Başkanı Lieane Melzer tarafından imzalanmıştı.

BAŞLAMADAN GÖLGE DÜŞTÜ 

Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın başkanlık ettiği Maltepe Belediye Meclisi’nin toplantısına, Almanya Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen kararının damga vurduğu ifade edildi.



14 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Türkiye kökenli göçmen nüfusun en yoğun yaşadığı ilçelerden Hamburg Altona’da düzenlenecek ve Maltepe’nin onur konuğu olduğu, “18. Altonale Festivali”ne Maltepe Belediyesi'nin üst düzeyde katılım sağlamayacağını belirtmesi, ilçe Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri tarafından üzüntüyle karşılandı. 

ALİ KILIÇ: TARİH TARİHÇİLERE BIRAKILSIN



Toplantıda bir konuşma yapan Başkan Ali Kılıç, “Almanya Meclisi’nden çıkan kararı kınıyorum. Bizler, tarihe dönük yaşanan olaylardan ders almamız gerektiğini söylüyoruz. Ancak tarihi, tarihçilere bırakmak lazım. Hiçbir parlamentonun tarih yazmak gibi bir görevi olamaz. Bu anlamda milli birlik ve bütünlüğümüze uygun davranarak, Altona’da yapılacak festivale ya katılmama ya da düşük düzeyde katılma kararı aldık” dedi.

ALTONA BELEDİYE BAŞKANI MELZER: KATILMIYOR OLMALARINA ÜZGÜNÜZ


Konuya yönelik Altona Belediye Başkanı Dr. Liane Melzer ise şunları ifade etti:

Hamburg Altona Belediyesi ile İstanbul Maltepe Belediyesi arasında uzun vadeli kurulan işbirliğinin hedefi, yerel düzeyde ortaklaşa alış-veriştir. Bu ortak çalışma, her iki büyük şehir ilçeleri sakinlerinin yararına belediyeler arasında alış-veriş fikrinden hareketle sürdürülür. 

Bay Kılıç'ın Altona ilçesinin en büyük festivali olan "Altonale"ye katılmıyor olmasından dolayı çok üzgünüz. Ancak bu benim açımdan, geçen yıl Ekim ayında Altona ve Maltepe arasında bağladığımız işbirliğinde hiçbir şey değiştirmez. Bu işbirliğinin gelecek yıllarda sürekli gelişeceğine inanıyorum.