Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, bir radyo programında Merkel'in ülkesine yönelik politikalarını 1944 yılındaki Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in Macaristan'ı işgal politikalarına benzetmesiyle başlayan tartışmalar bitmiyor. Devlet  radyosu Kossuth Radio'da 180 Dakika adlı programda konuşan Orban, Merkel'in ülkesine yönelik açıklamalarına "Merkel'den ricamız, bizim ülkemize, süvari göndermemesi olacaktır. Bir zamanlar (Nazi işgali) bunun iyi bir fikir olmadığı anlaşıldı ve işe yaramadığı görüldü." şeklinde cevap vermişti.



Orban’ın açıklaması, Almanya’da başta iktidardaki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) olmak üzere muhalefetin de tepkisine yol açtı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, Merkel’den Orban’a ‘gerekli cevabı’ net bir şekilde vermelerini istediler.


MERKEL HER ŞEYİ YAPACAK, AMA SÜVARİ GÖNDERMEYECEKTİ...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macaristan hükümetini demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşmakla eleştirmiş ve "Macaristan'ı yola getirmek için her şeyi yapacağız. Ama hemen bir süvari göndermeyeceğiz." demişti. Ancak, söz konusu süvari açıklaması anamuhalefet SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück'e atfen söylenmiş bir kelimeydi. Steinbrück, Nisan ayında sosyal medyada yer alan bir açıklamasında, Merkel Hükümeti’nin İsviçre ile vergi kaçakçılığı konusunda yaptığı müzakerelerin yetersizliğinden şikayet etmiş ve "Bazen bir süvari birliği diplomasiden daha iyidir" sözlerine yer vermişti.


Macaristan muhalefetinin de kısmen tepki gösterdiği açıklama Alman basınında geniş yer buldu. Macaristan Başbakanı Orban, daha önce de Almanya başta olmak üzere Batı Avrupalı ülkelerin büyük şirketlerini "Alman şirketleri artık panzerlerle değil arabalarla geliyor" sözleriyle eleştirmişti.

KRİZDEKİ ÜLKELERİN KABUSU OLDU

Avrupa Birliği içerisinde özellikle Euro krizinden etkilenen ülkelere yönelik sert politikaları ile bilinen Angela Merkel, bu ülkelere kemer sıkma politikalarını dayatmasıyla öne çıkıyor. Avrupa’nın bir çok ülkesindeki medya mensupları ve siyasi gözlemciler Merkel’i krizden etkilenen ülkelerdeki halkın durumunu anlayamamak ve empati kuramamakla da suçluyor.

Merkel’in sert politikaları Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarının Almanya ve Alman halkı ile ilgili görüşlerini de olumsuz etkiliyor. Bu yıl içinde yapılan bir araştırmaya göre Avrupalıların önemli bir kısmı Merkel’in politikalarından ötürü Alman halkına daha az sempati duyuyor.

Merkel, daha önce de Yunanistan’daki gösterilerde Nazi üniforması giydirilmiş resimleri ile protesto edilmişti.