Mustafa Akpolat



Bu yılın başlarında Korsanlar partisi, Hamburg Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunarak, Hamburg Belediye Meclis seçimlerinde uygulanan yüzde 3'lük seçim barajının, demokrasi ile çeliştiğini açıklamıştı. Seçmen iradesinin Belediye Meclislerine yansımasının önünde engel olduğu ve temsilde eşitlik ilkesiyle çeliştiği yönünde açılan dava sonuçlanmıştı.

Mahkeme, Almanya'nın bir çok eyaletinde uygulanan barajsız seçimin, Hamburg Belediye Meclis seçimlerinde de uygulanması yönünde karar verdi. Yüzde 3'lük seçim barajı, Korsanlar partisinin Hamburg'daki bazı belediye meclislerine girmesi önünde engel oluşturmuştu.


Hamburg Parlamentosunda grubu bulunan SPD, CDU ve Yeşiller Hamburg, Belediye Meclis seçimlerinde yüzde üçlük barajı Mahkeme kararına rağmen, yeniden uygulamak için yasayı değiştirerek kendilerine uygun hale getirmek istemektedirler.
 
Korsanlar, 32 bin imza taplayarak konuyu Referanduma götürmeye hazırlanıyor

Korsanlar partisinden yapılan açıklamada, seçim hakkına yönelik bu girişime karşı tüm güçleriyle mücadele edeceklerini, Referandum dahil, tekrar anayasa mahkemesine başvurarak SPD, CDU ve Yeşiller'den oluşan koalisyonun bu utanç verici büyük oyununu bozacaklarını belirttiler.  

''Korsanlar partisi olarak, Mehr Demokratie e.V ve konuya ilgi duyan  (Daha fazla Demokrasi ) inisiyatiflerle birlikte 3 ay içinde  referandum için gerekli olan 32 bin imzayı toplayarak konuyu referanduma götüreceğiz. Şimdi, seçimlerden 6 ay önce, belediye meclislerindeki rakiplerini meclis dışı bırakmak için böyle bir oyuna başvurmalarını doğru bulmuyoruz. Bu anayasya ve anayasal haklara  aykırdır.'' denildi
 
Açıklamada''Korsanların girişimi ile kaldırılan yüzde 3'lük baraj'ın tekrar uygulanması için girişimde bulunacak olan partiler, Belediye Meclislerinde küçük partilerin girmesi ile sahip oldukları çoğunluğu kaybederek istedikleri gibi davranmayacakları korkusu ile halkın eşit şekilde temsil hakkını engellemek istiyorlar.

SPD, CDU, ve Yeşiller, küçük partilerin veya bireysel kişilerin meclise girmesiyle, belediye meclislerinde karar alma ve çalışma konusunda sorun yaşanabileceği iddaları gülünç ve tamamen gerçek dışıdır. Küçük partilerim Meclislere girmesiyle Almanya'nın hiç bir bölgesinde bir sorun yaşanmamış, tam tersine eşit ve adil oranda temsili gerçekleşmiştir. Yüzde 3 lük barajın kaldırılması ile meclis çalışmalarında sorun yaşanacağını iddia eden partiler, Hamburg-Mitte Belediye meclisinin çalışmalarını 6 aydan fazla bir süreyle askıya alabilmektedirler. Bu samimiyetsiz bir yaklaşımdır.'' denildi.

2011 yılından gerçekleşen seçimlerde Korsanlar, Hamburg-Mitte'de yüzde 4,7 oyla 2 adayını, Bergedorf ilçesinde ise  yüzde 2,8'le bir adayını meclislere göndermişti. Yüzde 3 seçim barajından dolayı, diğer ilçelerde belediye meclislerine girememişlerdi ( Altona'da yüzde 2,4, Eimsbüttel'de 2,9, Nord'da 2,6 ve Harburg ilçesinde 2,8 oy almışlardı) 

Mahkeme Belediye meclislerinin Mahkeme kararında, seçimlerde fırsat eşitliği ve demokratik ilkelerin zedelendiği  temsilde eşitsizliğe neden olduğu yönünde görüş belirterek yüzde 3'lük seçim barajını kaldırmıştı. Ayrıca Belediye meclislerinin bir yasama görevi olmadığı için barajın kaldırlması idarede bir soruna neden olmayacağıda belirtilmiş olmasına rağmen, SPD, CDU ve Yeşiller karar almada belediye meclislerinin sorun yaşayabileceğini iddia ederek, bir utanca ortak imza atmak istiyorlar.

 Mehr Demokratie e.V. derneği sözcüsü Gregor Hackmack Hamburg 1 kanalından yaptığı açıklamda, Berlin dışında hiç bir eyalette yerel seçimlerde baraj uygulanmadığına dikkat çekerek, barajın olmadığı eyaletlerde oluşan belediye meclislerinde şimdiye kadar bir sorun yaşanmadığını örnek vererek açıkladı.

Hamburg Korsanlar Partisi Başkanı Sebastian Seeger, ''Biz korsanlar, bu seçimlerde yüzde 3 barajı uygulansa bile,  bazı ilçelerde yüzde 5 oranında oy alarak tüm ilçelerde meclislere girerek , meclis gruplarımızı kuracağız, ancak büyük partilerin bu kabul edilemez,  demokrasiyle çelişen girişimine karşı sessiz de kalmayacağız'' dedi