Almanya'nın Köln kentinde, temizlik işçileri yağmura rağmen Köln Anakent Belediyesi önünde protesto gösterisi düzenlediler. İşçilerin iddialarına göre, işverenleri konumunda olan ve kamuya ait hastanelerin temizlik işlerini yapan Klüh Clinic Service GmbH şirketi çalışma koşullarını ağırlaştırmak istiyor.


Temizlik işçileri önceden kendilerine bir servisin temizliği için 3 saat 15 dakika süre tanınırken, bu sürenin yarım saat azaltıldığını ifade ettiler. İşçiler ellerinde, “Temizliğin bir bedeli var” yazılı dövizler taşıdılar. Belediye'de Sağlık Komisyonu toplantısı yapıldığı sırada düzenlenen gösterinin sonunda işçiler topladıkları imzaları Komisyon'a sundular.

 

HASTANE TEMİZLİĞİ CİDDİYE ALINMALI

 

IG BAU Sendikası Örgütlenme Sekreteri Erman Oran şu açıklamayı yaptı: “Ocak ayından itibaren temizlik iş kolunda ücretler 9 Euro'dan 9,31 Euro'ya çıkacak. Bu yüzden firma aynı işi daha az zamanda yaptırarak ücret artışını işçilerinin sırtına yüklemek istiyor. Almanya'da yapılan istatistiklere göre, yılda 500 bin kişi hastanelerde kaptığı virüs ve bakteriler yüzünden hastalanıyor. Bunların 40 bini ise yaşamını yitiriyor. Hastane temizliği ciddiye alınmalı ve temizlik saatleri kısaltılmamalı” diye konuştu.

İşçilerden Yüksel Kerut, “Bir odayı 5-7 dakikada temizlememiz isteniyor. Bu mümkün değil. Zaman zaman hastalar, 'oda yeterince temizlenmiyor' diye bize kızıyorlar. Öte yandan saat ücretlerimiz de çok düşük” dedi.

Fatma Tursun da çok hızlı çalıştıklarını ve bu yüzden ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını söyledi.