Çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) desteklediği etkinlikte bazı göstericiler, "Naziler dışarı" yazan dövizler taşıdı. Mitingde Alman sanatçıların yanı sıra Özan Akhan ve Rap Sanatçısı Eko Fresh sahne aldı. Komedyen ve Kabareci Fatih Çevikkollu da şovuyla beğeni topladı. Çevikkollu, şovuna başlamadan önce, Almanya'da geçtiğimiz ay, tacize uğrayan iki kızı kurtarırken saldırıya uğrayan ve yaşamını yitiren Tuğçe Albayrak için herkesi saygı duruşuna davet etti.

"ALMANYA İÇİN TEHLİKELİ BİR GELİŞME"

Mitingde yapılan konuşmalarda ırkçılık kınandı. Birbirlerine karşı gibi görünen aşırı dinci ve aşırı sağcı görüşlerin temel hedefinin, açık toplumu yok etmek ve toplumsal huzuru bozmak olduğu vurgulandı.

Mitinge katılan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, son haftalardaki gelişmelerin tehlikeli bir boyut kazandığına dikkat çekti. Milletvekili Ünal şunları söyledi:

"Son haftalarda halk hareketi gibi ortaya çıkan ama özünde ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam düşmanı grupların düzenlediği etkinlikler Almanya için yeni bir tehlike oluşturuyor. Bugüne kadar ırkçılar NPD, AFD gibi parti isimleriyle ortaya çıktıkları için fazla taraftar bulamıyorlardı. Oysa şimdi, 'Biz halkız' diyerek ortaya çıktıkları için, toplum içinde önyargısı olan ancak bu ırkçı partilerle açıkça bağ kurmak istemeyen insanlar da bu yürüyüşlere katılmaya başladılar. Dresden'de 10 bin kişi yürüdü. İlginçtir ki Dresden'de halkın yüzde 2'si bile Müslüman değil. Bu aslında demagoji temelinde, halk içinde var olan İslam düşmanı düşüncelerin su yüzüne çıkarılması olayı. Almanya için tehlikeli bir gelişme."

"EKONOMİ KÖTÜYE GİDİNCE GÖÇMENLER SUÇLANIYOR"

Almanya'da sevilen Rap Sanatçısı Eko Fresh ise, "Almanya'da herkes öyle ırkçı değil, küçük bir grup böyle. Buradaki insanlar Köln'de yaşayan, benim tanıdığım insanlar. Burada sahne almak benim için önemli. Brings grubu ile ırkçılık üzerine bir parça seslendireceğiz" dedi.

Kabareci Fatih Çevikkollu da ekonominin bozulmasının ırkçılığı körüklediğine dikkati çekti. Çevikkollu, "Medya ve politikacılar sorunların kaynağı olarak yabancıları gösteriyor. Irkçılık kısır döngü şeklinde devam ediyor. İşini kaybetme korkusu yaşayanlar, gelecek endişesi duyanlar öfkelerini toplumun en zayıf halkası olan göçmenlere yöneltiyorlar" diye konuştu.