15 Temmuz'daki darbe girişimine tepki olarak düzenlenen mitingi Alman siyasetçiler, Türkiye'deki sorunların Almanya'ya taşınması olarak görüyorlar.

Mitingi düzenleyen Platform'da yer alan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise bu açıklamalara, “ Avrupa'da yaşayan Türklerin demokrasiye sahip çıkmasından daha doğal ne olabilir” diyerek tepki gösterdi.

Alman siyasetçiler tepkili

Alman yetkililer, Almanya'da yaşayan Erdoğan taraftarı ve karşıtı Türkler arasında gerginliğin tırmanmasından endişe ediyor. Hafta sonu Deutschlandfunk Radyosu'na konuşan Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir, "Erdoğan'ın kolları Türk toplumunun birçok kesimine uzanıyor. Ancak Berlin'e uzanamayacak" dedi.​

CSU'DAN SERT TEPKİ



Mitinge sert tepki gösteren Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Spiegel Online'a, "Türkiye iç siyasetine angaje olmak isteyenler, memnuniyetle ülkemizi terk ederek Türkiye'ye geri gidebilirler" açıklamasını yaptı.

Almanya'da gösterileri yasaklamanın zor olduğuna dikkati çeken Hristiyan Demokrat Birliği CDU'nun İç Politika Uzmanı Wolfgang Bosbach, ancak şiddete ilişkin ciddi emareler varsa gösteri yasağının değerlendirilebileceğini ifade etti. Sosyal Demokrat Parti İç Politikalar Sözcüsü Burkhard Lischka ise, gösterinin Almanya'daki Türkler arasındaki bölünmeyi derinleştirmesinden kaygılı duyduğunu söyledi.

Türkiye Uzmanı Udo Steinbach ise, Almanya’da yaşayan Türklerin, kendilerini ifade etmek için gösteri yapma imkan ve hakları olduğunu belirtti. Steinbach, ancak bu gösterilerin “barışçıl” olması gerektiğini vurguladı.

Köln Emniyet Müdürü tatilini yarıda kesti

Bild gazetesindeki habere göre, Toskana'da tatilde olan Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, söz konusu gösteri nedeniyle tatilini bir kaç önce bitirecek. Emniyet Müdürü Mathies, polisin gerekli önlemleri en hızlı şeklide alacağını bildirdi. Köln'de “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” yapıldığı gün SPD, FDP, Yeşiller ve Sol Parti gençlik örgütleri "Erdoğan'ı durdurun" sloganıyla karşı gösteriler düzenleyecekler. Ayrıca aşırı sağcı ve cami karşıtı Pro-NRW grubu da yine pazar günü bir karşı gösteri yapacak.

“Bu bir demokrasi şölenidir”

Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi saat 15.00'de Deutzer Werft'de başlayacak. Mitinge katılmak isteyenler için ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek.

Bir açıklama yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin Genel Başkanı Zafer Sırakaya, mitingi sadece UETD'nin değil çok sayıda STK'nın oluşturduğu Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun düzenlediğine dikkati çekti. “Bu bir demokrasi şölenidir” diyen Sırakaya, mitinge toplumun her kesiminden katılım olacağını söyledi. Türkiye'de ciddi darbe girişimi olduğunu ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Genel Başkan Zafer Sırakaya, “Avrupa'da yaşayan Türklerin demokrasiye sahip çıkmasından daha doğal ne olabilir” dedi.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİ KARŞIT GÖSTERİ YAPILACAK

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti, Hür Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'nin gençlik örgütleri, pazar günü Erdoğan taraftarlarının bir araya geleceği Köln'de karşıt gösteri düzenleme çağrısı yaptı. Partilerin gençlik teşkilatları, ortak çağrılarını Facebook sayfaları üzerinden takipçileri ile paylaştı. Ancak gençlik örgütlerinin yaptığı başvurunun emniyet tarafından onaylanmayabileceği belirtiliyor.

Gençlik örgütlerinin ortak açıklamasında "Türkiye'deki askeri darbe girişimini en sert şekilde kınıyoruz" denildi. Ancak demokrasi ve hukuk devletinin yerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetimi altında bir otokrasinin alması için darbe girişiminin kullanılamayacağı vurgulanan açıklamada, "devlet aygıtlarındaki temizliğin" durdurulması istendi.