Almanya'nın Kiel Eyalet Başkanı Cath Kietzer, eşi Klaus Kietzer, eyaletin Dış ilişkiler Sorumlusu Hans Georg Woitzik, Kiel Göçmenler Form Başkanı Özlem Ünsal, Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Milletvekili Özcan Mutlu ve Deutsche Genel Müdürü Ergün Akıncı ile birlikte kardes şehir imza protokolü için Samsun'a geldi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'u ziyaret eden Alman heyeti, daha sonra Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen Samsun-Kiel Kardeş Şehir İmza Protokolü törenine katıldı.

Törende konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Almanya'da yaşayan Samsunlu banka yöneticimiz Ergün Akıncı beyin 3-4 yıldır sürdürdüğü güzel ilişkiler sonucunda gelişen Almanya'nın sahil kenti Kiel şehri ile kardeş şehir olduk. Kardeş şehir ilişkisinin kentler arasındaki iş çevrelerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kent yöneticilerinin karşılıklı bilgi alışverişinden de öteye bizzat giderek paylaşarak, tartışarak, hatta alt işbirliği protokolleri kurarak sürdürülmesi gereken aktif bir dialog ortamı olarak algılıyoruz ve öyle de sürdüreceğiz. Küreselleşme denen şey artık dünya kentlerinin birbirine yakınlaşmasıysa bu yakınlaşmayı sadece sözle değil fiziken de göstermemiz lazım. Bir ülkenin kenti iddialı bir kalkınma hamlesi içindeyse, kent ülkenin parlayan bir yıldızı haline gelmekteyse, dünyanın başka kentlerinde de bilinen, takip edilen bir olgu haline gelmesi lazım. Bu açıdan kardeş şehir ilişkisini aktif bir süreç olarak sürdüreceğiz." dedi.

350 bin nüfuslu Kiel şehrinde 15 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığını da hatırlatan Başkan Yılmaz, kardeş şehir ilişkisini iki şehrin üniversitesini, sanayi ticaret odasını, kent konseyini, borsasını, ortaklaşa bir dialog ortamıyla paylaşılması için geniş bir sürecin başlayacağını da sözlerine ekledi.

"Samsun İLE KİEL HALKI ARASINDA ÇOK CİDDİ BİR DAYANIŞMA SAĞLANMASI HEDEFİMİZ"

Kiel Eyalet Başkanı Cath Kietzer ise kardeş şehir protokolü ile Alman-Türk dostluğunda yeni bir sayfa açtıklarını kaydetti. Türk-Alman ilişkilerinin 800 yıllık bir geçmişe dayandığını söyleyen Kietser, bu birlikteliği anlaşmayla mutlu, huzurlu, dostça bir zeminde sürdürmek istediklerini vurguladı. Kietzer, "Samsun ile Kiel halkı arasında çok ciddi bir dayanışma sağlanması başlıca hedeflerimiz arasında. Yerel meclis tarafından gerekli onayı aldık ve hazırlıklarımızı yaptık. Kiel'de 15 bine yakın Türk kökenli vatandaşlarımız ve büyük bölümü Karadenizli. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. İlk defa bu kardeş şehir projesini incelediğimde birçok soruyu kendime sordum. Örneğin bu kardeş şehir projesini nasıl hayata geçireceğimizi düşündüm. İlk etapta ülkelerimizin tarihi ile haşır neşir olup bilgilendim. Birçok şeyi biliyordum ama bilmediğim birçok konuyla da karşılaştım. Örneğin geçen yüzyıl ortasında yaklaşık bini aşkın Alman vatandaşımın Osmanlı İmparatorluğu'nda mülteci olarak alındığını, Ankara'da sayısı bilinmeyen mühendis, mimar ve 800 tane araştırmacının Hitler rejiminden kaçarak Türkiye'ye sığındığını, yine o dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün bilim adamlarını koruma altına alarak Hitlere teslim etmediğini de öğrendim." ifadelerini kullandı.

Törende, Omü Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan,Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Keskinsoy, KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ile belediye meclis üyeleri ve daire başkanları da hazır bulundu.
Haberler.com