Bu iddia Alman makamları tarafından yıllarca kulak ardı edildi. Ancak bu yılın başında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti İçişleri Bakanlığı patlama anında iki sivil polisin yan caddede olduğunu doğruladı. Bakanlığa göre, sivil polisler köpek eğitimi için Schanzen Caddesi'nde bulunuyorlardı ve patlamayı duyunca yardım için caddeye gittiler. NRW İçişleri Bakanlığı iki  polisin ismini Federal Meclisteki Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü'nü (NSU) araştıran komisyona bildirdi. Komisyon bu polislerin ifadelerini aldı. Ancak polisler çelişkili ifadeler verdiler. Bunun üzerine konuyu araştıran bir Alman basın mensubu ile bir polis, Ali Demir'e komisyonda dinlenen polislerin fotoğraflarını gösterdiler. Vergi Uzmanı Ali Demir onlara, komisyonun dinlediği polislerin, kendisinin olay anında caddede gördüğü polisler olmadığını ifade etti.

 

BİLMECE DEVAM EDİYOR

 

Caddede 22 kişinin yaralanmasına neden olan patlama ile ilgili soruşturmanın bugüne kadar sağlıklı yürümediğine dikkat çeken Ali Demir şunları söyledi: “Araştırma komisyonunda polislere patlamanın olduğu saat, eğittikleri köpeklerin isimleri, numaraları sorulmuş. Fakat polisler bunları bilememişler. Bunun üzerine şüphe doğmuş. Alman basınından bir kişi ve bir polis bana geldi. Dinlenen polislerin fotoğraflarını gösterdiler. Benim olay yerinde gördüğüm polislerden biri, bana gösterilenlerden daha kısa boyluydu. İkisi de benim gördüğüm polislere benzemiyor. Bir bilmece devam ediyor. Araştırma komisyonu çalışmasını tamamlamıştı ama eylül ayındaki federal seçimlerden belki yeni bir komisyon kurulur.” Demir ayrıca Münih Eyalet Mahkemesi'nde görülen davaya kendisinin hala tanık olarak çağrılmadığını da dile getirdi.  

 

NELER YAŞANMIŞTI?

 

Köln'de 9 Haziran 2004 tarihinde patlayan parça tesirli bombanın etkisiyle 3'ü ağır 22 kişi yaralandı. O dönemde Esnaf Birliği Başkanı olan Vergi Uzmanı Ali Demir patlama esnasında bürosunda çalışıyordu. Patlamanın şokunu atlattıktan sonra koltuk altında silahı görünen ve bürosunun önünde duran sivil polise giderek ondan bilgi aldı. Bu sırada caddenin karşısında bekleyen bir sivil daha dikkatini çekti. Ali Demir bu olayı defalarca açıklamasına rağmen sivil polislerin o sırada neden caddede bulunduğu hiç soruşturulmadı. Alman yetkililer ancak 9 yıl sonra harekete geçtiler. Şimdi ise söz konusu polislerin kimliği bir bilmeceye dönüştü. Ali Demir, daha önceki açıklamalarında, NRW İçişleri Bakanlığı'nın köpek eğittiğini açıkladığı polislerin caddede yanlarında köpek bulunmadığına da dikkat çekmişti.