Belçika Almanya'dan Hitler işbirlikçilerine ödenen emekli maaşını durdurmasını talep etti.

Belçika, İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra Belçika'da yaşayan Nazi Almanya döneminden bu tarafa verilen "Sadakat" Emekli Maaşını Alman hükümetinden durdurmasını talep ediyor. Konu her iki ülke arasında tartışma yarattı.

Emekli maaşı almamalılar

İkinci Dünya Savaşı sona ermesinin üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen emekli maaşı ödenmeye devam ettiği ileriye sürülüyor. Adolf Hitler'in Nazi rejimi adına gönüllü olarak savaşan ve yaralanan Belçikalılar, Almanya'nın ödediği emekli aylığını almamalılar. Brüksel'de meclis, federal hükümetin ödemeleri durdurma kararı aldı. Nazi kurbanlarının ödenek alması adil değildir, vergisiz emekli aylığı alıyorlar. Konu ile ilgili Almanya Federal Çalışma Bakanlığı, Belçika’da yaşları 90'nın üzerinde 18 kişinin emeklilikten yararlandığını ve aralarında Hitler veya Nazi eski üyesi olmadıklarını açıkladı.

KRV Eyaleti sorumlu

Federal Bakanlık emekli maaşı alanlar hakkında daha fazla bilgi vermezken bir sözcü, bireysel vakalarla ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığını açıkladı. Bu emeklilerin hem Belçika vatandaşları hem de Belçika'da yaşayan Almanlar olabileceğini aktardı. Federal Tedarik Yasası (BVG) uyarınca, Belçika'da yaşayan emeklilerden Kuzey Ren Vestfalya eyaleti sorumlu olduğu ifade edilerek kapsamlı bilgi verilmedi. Belçika Parlamentosu hükümeti Brüksel'deki ödemelerin alıcılarını açıklığa kavuşturmak için gerekli tüm bilgileri Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin vermesi talebinde bulunuyor.

Barış projesine uygun değil

Ayrıca Brüksel hükümeti kararı açıklamasında, "tarihin en korkunç rejimlerinden birinin ortak çalışanlarına" yapılan ödemelerin Avrupa barış projesine aykırı olduğunun da altı çiziliyor. Almanya'da, hayatta kalanların emekli aylıkları için başvuranların zorla Alman Doğu Almanları, hem de Alman Silahlı Kuvvetleri'ne katılan Flaman ve Valonlar olduğu gibi, Lüksemburg Üniversitesi'nden bir tarihçi Christophe Brül, Almanya'dan emekli aylığı için savaşta yaralanmayı kanıtlamaları ve savaş suçlarından mahkum edilmemeleri gerekiyordu bunu beyan ettiklerine dikkat çekiyor.

Suç işleyenlere emeklilik maaşı ödenmez

1950 yılında yürürlüğe giren Federal Tedarik Yasası'ndan sonra, savaş mağdurlarına emekli maaşı ödeniyor. Federal Çalışma Bakanlığı'na göre, örneğin askerlik hizmeti yoluyla sağlığı bozulanlar emeklilikten faydalanıyor. Ancak insanların zararı ve silah satışı hizmeti için değil. Dolayısıyla, Nazi rejimi sırasında insanlık ilkeleri veya hukukun üstünlüğü ihlal edilmişse, yardımların geri çekilmesi mümkün olduğuna vurgu yapılıyor. Bazı iddialara göre ise Hitler’in destekçileri bugün hala 1275 Euro’ya kadar emekli maaşı alıyor.

Tartışma basında geniş yer buldu

Konu dünya basınında geniş tartışma yarattı. Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı (BMAS), 435'inin Alman vatandaşı olduğu, toplamda 2.033 kişiye BVG yardımının ödendiğini söylüyor. Bu kişiler için emekli aylıkları aylık toplam 787 bin 740 Euro tutarındadır. Belçikalı Nazi araştırmacısı Alvin de Coninck, "Deutsche Welle"ye yaptığı açıklamada bireysel miktarları 425 ile 1275 Euro olarak tahmin ediyor. Mağdurların emekli aylıkları Nazilerden, savaş suçluları ve yabancı işbirlikçilerinden de alınabileceği için, mağdurların İkinci Dünya Savaşı mağdurlarına yönelik emekli aylıkları da Almanya'da tartışılmalı. 2008'den bu yana ödemelerden sorumlu federal devletlerin bunları askıya almalarına izin verildi. 2017'de Federal Çalışma Bakanlığı'na göre, bu düzenleme 99 kez kullanıldı.

Federal hükümete sordu

2018 Haziran'ında, Sol Parti politikacı Ulla Jelpke, Alman hükümetinin "eski Belçika Waffen-SS gönüllüleri ve Belçika'da askeri işbirlikçi olarak mahkum edilen diğer kişiler için Alman emekli maaşı ödeneği sorunu" na nasıl tepki vermek istediği konusunda Federal Meclise bir soru sordu. O zaman, Federal Hükümet o zamanki 22 yararlanıcının Waffen-SS üyesi olup olmadığına dair hiçbir bilgisi yoktu. 2012'de Almanya'dan emekli aylıkları alan 2500'den fazla Belçikalı yaşadığı söyleniyor.

Adolf Hitler'e dayanıyor
Waffen-SS, Wehrmacht ve diğer Nazi savaş organizasyonlarının gönüllü üyeleri, "German Reich" 'in hizmetkarları olarak kabul edildi ve buna bağlı olarak emekli aylığı ödemeleri alma hakkı alındı. Bu, kendisine "sadakat ve itaat" yemin eden yabancı gönüllüleri ödüllendirmek isteyen bir "lider düzeni" Adolf Hitler'e dayanıyor. Tarihçi Martin Göllnitz'e göre,1990’ların ortalarında, yalnızca Letonya’da, yaklaşık bin 500’ün eski üyesi oldu. Belçika'da, 80.000'den fazla Nazi işbirlikçisi İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra mahkum edildi.

Emine SONUGÜR