Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingin en önünde tutuklu HDP’li kadın vekiller ile Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın resimleri taşınırken, "HDP yanlız değildir"şeklindeki dövizler dikkat çekti. 

FİGEN YÜKSEKDAĞ ONURUMUZDUR!

Mitingde, HDK-Avrupa’nın “AKP-Erdoğan iktidarı halkların iradesini teslim alamaz! Figen Yüksekdağ ONURUMUZDUR!” başlıklı açıklaması okundu. 

 Almanca yapılan konuşmada “HDP Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın vekilliği, diğer tutuklu milletvekillerimizin vekilliği, AKP-MHP diktatörlüğü, Saray cuntası tarafından değil başta Kürt halkımız olmak üzere halklarımızın iradesiyle düşürülebilir. AKP-Erdoğan iktidarı halkların iradesini teslim alamaz. Figen Yüksekdağ onurumuzdur! Erdoğan diktatörlüğünün vermiş olduğu bu kararı tanımıyoruz ve tüm halklarımızı demokratik tepkilerini göstermeye davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.

BÜYÜYEN HAYIR CEPHESİNE GÖZDAĞI

“HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi saldırısı, referandum öncesi halklarımıza ve onun öncü güçlerine  dönük gerçekleştirilen saldırı ve tutuklamalardan azade değildir.” vurgusu yapılan konuşmada, “Büyüyen ‘HAYIR’ cephesine gözdağı vermek, halklarımızın, işçi ve emekçilerin, kadınların büyüyen öfkelerine ket vurmak amaçlı gerçekleştirilen tüm bu saldırılar kaybedeceklerini görüyor olmalarındandır.” denildi.  

XERABE BAVA VAHŞETİNİ LANETLİYORUZ!

Yapılan konuşmada, “Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava köyünü 10 gündür ablukaya alan faşist iktidar, Kürt halkına karşı açtığı savaşı korunmasız köylülere saldırarak sürdürüyor. Köylüleri işkenceden geçiren, 4 kişiyi katleden ve 40 köylüyü gözaltına alan bu sömürgeci zorbalığı, daha önce yağmaladığı şehirlerden, öldürdüğü masum sivillerden, bodrumlarda yaktığı sivil halk temsilcilerinden, duvarlara yazdığı ve yazdırdığı ırkçı yazılardan biliyoruz” denildi.

SARAY DİKTATÖRLÜĞÜNÜ ÇÖPLÜĞE GÖNDERELİM

HDK-Avrupa’nın “Avrupa’da Hayır Platformunun Faşizme, tek adam diktatörlüğüne hayır!” başlıklı Almanca açıklamasının da okunduğu mitingde, “tüm saldırı ve katliamlarına, siyasi soykırım operasyonlarına rağmen, öfkeyle büyüyen‚‘HAYIR’ın reddiyeti tüm bu saldırgan savaş politikalarına karşı da gerçekleşecektir. Herkesin bir‚ HAYIR’ı varsa tüm‚ HAYIR’ları birleştirelim, saray diktatörü ve onun AKP’sini tarihin en kirli çöplüğüne gönderelim.” vurgusu yapıldı. 

Stuttgart’ta Hayır Platformu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Stuttgart ve Stuttgart Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen yürüyüşte, HAYIR dövizleri, Xerabê Bava köyündeki işkence mağdurunun fotoları ve Öcalan posterleri taşındı. 

Necati Abay / Stuttgart