Çok değil üç yıl önce, yani 03 Ağustos 2014´te Kuzey Irak´ta IS adlı terör örgütünün İslam adına Ezidiler´i imha etmeye yönelik ilk saldırısına tanık olduk.

Ardından aynı terör örgütü irili ufaklı bir çok saldırı, işkence, infaz ve insan ticareti haberleriyle gündeme oturdu. Sadece Ortadoğu değil Avrupa ülkeleri de bu uluslararası terör örgütünün açtığı derin yaralardan etkilendi-etkileniyor. Basına ve sosyal medyaya yansıdığı kadarıyla bildiğimiz, insanın aklının sınırlarını zorlayacak katliam ve göç haberleri neredeyse sıradanlaşmış gibi. Bu terör örgütünün durdurulmasından doğrudan sorumlu olan devlet ve uluslararası kurumların işlerini yapıp yapmadıkları ayrı bir yazı konusu. Ama duyarlı kitle örgütlerinin, bazı kurum, kuruluş ve yetkililerin sınırlı imkanlara rağmen başlattıkları yardım çalışmaları umut verici nitelikte. Kölner Helfen(Kölnlüler Yardım Ediyor) adlı yardım insiyatifi bunlardan biri. Geçtiğimiz pazar günü 10 Eylül´de VHS salonunda yapılan bir toplantıyla yardım insiyatifinin çalışmaları hakkında bilgi verildi.

İnsiyatifin Kuruluş Hikayesi ve Etkinlikleri

İnsiyatifin kuruluş hikayesi şu anda tutuklu olan Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak´ın girişimiyle gerçekleşmiş. 2014 sonbaharında dönemin Köln büyük belediye başkanlığını yapan Roters ile de görüşen Gültan Kışanak ve ekibi kısa sürede birçok göçmenin Diyarbakır´daki kamplara yerleşmesini sağlamışlar. Gönüllü uzmanların Kobane´ye yaptıkları ziyareti, orada tespit ettikleri ihtiyaçları ve ellerindeki imkanlar doğrultusunda hazırladıkları yol haritasını ayrıntılarıyla anlatan Öğretmen ve Eğitmen Delegasyonu Temsilcisi, ayrıca bölgeye üç yıl içinde yapılan maddi yardımın miktarını da 90.512,60 € olarak açıkladı.

Kuruluşundan itibaren Köln Belediyesi, GEW (Bilim ve Eğitim Emekçileri Sendikası), Eine Schule für Kurdistan e.V., Kinderhilfe Mesopotamien e.V. ve TÜDAY´ın aktif desteğini alan insiyatif, yardım kampanyasına en baştaki motivasyonla devam etmekte.

İnsiyatif yöneticileri toplantıda yardım kampanyasına katkı sunmak isteyen herkese de çağrıda bulundular. Yardım etmek isteyenler gerek sosyal medya hesabından gerekse İnternet üzerinden Kölner Helfen insiyatifiyle iletişime geçip yardımlarını sunabilirler.

Faaliyetler

En acil ihtiyaç olarak kimsesiz çocuklar için barınak yapılması, yemek ve içecek yardımı sağlanması gibi zorunlu ihtiyaçları tespit eden insiyatif, hemen ardından sağlık sorunlarıyla ilgili girişimlerde de bulunmuş. Bunlar arasında dikkat çeken bir faliyet; savaşın yarattığı travmayla kısa süreli baş edebilmek için bölgede çalışacak gönüllülerin eğitilmesi. Okul ve kreş yapımı da acil ihtiyaçlar arasında. İnsiyatifin en büyük projelerinden biri olan Alan´s Rainbow okul ve kimsesizler yurdu inşa edilmesini hedefliyor. Kobane´deki 1700 metrekarelik bir alanda üçer katlı üç büyük bina yapımı olan proje, ailesiyle birlikte göç ederken hayatını kaybeden üç yaşındaki Alan´ın ismini taşıyor.

Yine, Stiftung der freien Frau Rojava(Rojava Özgür Kadın Vakfı)´dan sosyolog Meike Nack yaptığı konuşmada bölgedeki kadınların kendilerine has örgütlenmesi üzerinde durdu. Frauen Dorf(Kadın Köyü) projesiyle, dul ve yalnız kadınların biraraya gelerek oluşturdukları insiyatif de; bölgede yeniden yapılanma, sağlık, beslenme gibi konuların yanısıra, kadının toplumsal gelişimini de sağlamaya çalışıyor.

Prof. Dr. Gerhard Trabert´in İzlenimleri

Bilgilendirme toplantısını son derece etkili hale getiren konuşmayı Prof. Dr. Gerhard Trabert yaptı. Gönüllü olarak bölgeye giden ve oradaki sorunları yerinde izleyerek çözümler üretmeye çalışan Trabert, özellikle halk arasında oluşturulmuş demokratik ilişkiden övgüyle söz etti. Gerek sağlık, gerekse eğitimle ilgili sorunlarda kendiliğinden gelişen çözümlerin güven verdiğini, insanlardaki çalışma azminin ve kendi aralarındaki dayanışmanın umut verici olduğunu söyledi. Trabert izlenimlerini anlatırken, bölgedeki kontrastlara da değindi.

„Bir yanda yıkılmış, tahrip edilmiş binalar dururken, öte yanda yeni yapılan binalara rastlamak çok güzel bir duyguydu.“

diyerek hayatta kalabilme isteğinin önemine dikkat çekti.

Songül Kaya-Karadağ

Köln, 14.09.2017