Adil Yiğit- Hamburg


 Alman ve Türkiye kökenli basın mensuplarının yer aldığı etkinlkte, Hamburg Çevre Bakanlığı müsteşarı Holger Lange, Çevre Bakanlığı yetkilisi Güngör Yılmaz, ASM müdürü Mehmet Keskin ve Linden Bazar hissedarlarından Ahmet Yazıcı hazır bulundular.

 

Büyük alışveriş merket zincirlerinde ücretle satılan, türk marketlerinde ise ücretsiz olarak dağıtılan plastik poşetlerin, çevreye verdiği zaraların günden güne tehlike boyutuna gelmesi, çevreye duyarlı yetkili kurumları harekete geçirdi.


Bir grup Hamburglu esnaf, ellerinde alışveriş çantalarıyla kampanyaya destek verdiler.


 'Plastik Poşet Kullanmayın' Kampanyası Türkçe ve Almanca başlatıldı



Pilot bölge olarak Hamburg'da startı verilen kampanya, afiş ve bildirilerle ilk etapta türkçe ve almanca olarak iki dillde yürütülmekte. Plastik poşetler yerine, alışveriş çantalarının kullanılmasının tanıtımı esnasında yapılan konuşmalarda, çevre sağlığı konusunda özellikle herkesin daha da bilinçli davranmasının gelecek açısından hayati önem taşıdığına  dikkat çekildi.


 AB Komisyonu ve Almanya Çevre Kurumu Bakanlığı Poşetleri Yasaklamayı Tasarlıyor



AB Komisyonu ve Almanya Çevre Kurumu Başkanı Jochen Flasbarth de naylon poşetlere karşı yürütülen kampanyaya destek veriyor. Flasbarth geçtiğimiz hafta basına verdiği demeçte, Akdeniz'in kıyısı olan AB ülkelerinde naylon poşet yasağının yürürlüğe girmesini doğru bulduğunu belirtmiştti.

 

  Bakanlık Müsteşarı Holger Lange, ASM Müdürü Mehmet Keskin ve Çevre Bakanlığı Yetkilisi Güngör Yılmaz alışverişte.


Avrupa Birliği ülkelerinde yılda 8 milyar dolayında naylon poşet atılırken bunların doğa ve canlılara zarar verdiğini göz önünde bulunduran AB Komisyonu, naylon poşet kullanımını kısıtlamak amacıyla çeşitli önlemler alınacağını açıkladı. Bu önlemler arasında naylon poşetlerin ücretsiz verilmesinin yasaklanması da bulunuyor.

AB Komisyonu'nun çevreden sorumlu üyesi 
Janez Potocnik, düzenlediği basın toplantısında Avrupa’da yaşayanların kişi başına ortalama 200 naylon poşet kullandığını, bunların doğada uzun süre kaldığını, tamamen yok olmaları için yüzlerce yıl geçmesi gerektiğini söyledi. Özellikle deniz canlılarına büyük zarar veren naylon poşetler için kısıtlama getirileceği, önlemler sayesinde bu oranın yüzde 80 oranında azaltılabileceği bildirildi.
 


Almanya'da yılda kişi başına 65 poşet çevreye atılıyor

Polonya, Macaristan, Slovakya ve Portekiz'de tek kullanımdan sonra atılan naylon poşet sayısı, yılda kişi başına 466’ya ulaşırken bu oranın Almanya’da 65 civarında olduğu belirtildi. Yılda 5 milyara varan bu oran, ciddi ve kalıcı önlemler alınmazsa sadece çevreyi değil, aynı zamanda insan sağlığını da tehdit eder boyutlara ulaşacaktır.