KİLİSELER,SENDİKALAR,ANTİFAŞİŞT YAPILAR VE MÜLTECİ İNİSİYATİFLERİ DESTEKLEDİ


Mülteci temsilcilerinin fransızca dilde yaptığı konuşmalar anında simultan olarak almancaya çevrildi. "Hiç kimse illegal değil"," Herkese kalma hakkı", "Yaşasın uluslararası dayanışma"  talepleri sık sık haykırılarak devam eden gösteri şehrin en işlek yeri Mönckebergstr. üzerinden devam etti. Alman Anayasasının 23 cü maddesinde yer alan, insani gerekçeler dikkate alınmalı bölümü, yürüyüşte talep olarak ellerde en çok taşınan dövizler arasındaydı. 


Libya'nın NATO güçleri tarafından açık işgali sırasında bu kadar insanın sokağa çıkarak dayanışma göstermediği de vurgulanan konuşmalarda," bugün biz mültecilerle dayanışan Hamburglulara teşekkür ediyoruz" açıklaması alkışlarla desteklendi.

Yürüyüş başlangıç yerinde yüksek sesle dinlenen içinde Kaddafi ve Libya sözcüklerinin geçtiği bir şarkı gösteriye katılan Afrikalıları coşturdu.


Türkiye kökenli vekillerden sadece Sol Partili, Cansu Özdemir ve Mehmet Kılıç'ın yer aldığı yürüyüşte, göçmen kitle derneklerinden DIDF, ATIF, ADHK ve Sol Parti bünyesindeki kürt kökenli göçmen gençler de ilk kez blok olarak katılarak yürüyüşe destek verdiler.


SOL PARTİ TABANI VE VEKİLLERİYLE ALANDAYDI

Sol parti grup sözcüsü ve eyalet vekillerinden Christiana Schneider, Heike Sudmann, Norbert Hakbusch ve Altona Belediye Meclis üyesi Robert Jarowoy'un aktif olarak yer almaları dikkat çekti.

Hamburg Piraten Partei (Korsanlar Partisi) ve Yeşiller Partisi üyelerinin de destek verdigi gösteride renkli dövizler taşındı.


 Yürüyüş boyunca , Afrikali mülteci temsilcileri, GEW (Eğitim ve bilim sendikası) ve Ver.di sendikasını (Birleşik hizmetler birliği çatı örgütü) temsilen yapılan konuşmalarda "Lampedusa Grubu" resmi olarak tanınmalı ve "yasal statüye kavuşmalıdır" talebi öne çıkartıldı.

 

Konuşmalarda Afrikali Mültecilere yasal statünün sağlanmasının mevcut yasalar çerçevesinde değerlenirilemeyeceği açılananrak, Hamburg senatosu tarafından mülteciler arasında ikilik yaratılmak istenmektedir, bu gerçek dışıdır dendi. Hamburg İçişleri Senatörü'nün mültecilere "kimlik bilgilerinizi verin" içerikli önerisininin İtalya'ya geri gönderilmenin açık belgesi olduğu belirtilerek, "olaylara siyasi ve insani boyuttan bakmayı öğrenmek gerekir" açıklamasıyla Senato'nun önerisini bir kez daha reddetiler. 


MÜLTECİLER NATO'NUN LİBYA'YI İŞGALİ SONRASI SAVAŞTAN AVRUPA'YA KAÇTILAR

Afrika ülkelerinden Libya'ya çalışmak için gelmiş mülteciler, NATO'nun Libya'yı açık işgali sonrası ülkeyi terk ederek Italya-Lampedusa adasına yerleşmişlerdi.

Bu yılın Mart ayında İtalya’nın Lampedusa adasından ellerindeki geçici İtalya oturma belgeleriyle Hamburg’a gelerek sokaklarda ve bir kilise salonunda (St.Pauli kilisesi) barınmak zorunda kalan 300 kişilik mülteci grubu, sosyal demokrat eyalet hükümeti tarafindan günah keçısi sayılarak, geldikleri İtalya'ya geri gönderilmek istenmektedir.