Tersanelerde dijitalleşme ileri sürülerek makinaların yenileştirilmesi sonucu 300 işyeri yok edilerek çalışanların sokağa atılacağı ifade ediliyor.

Federal Hükümet tarafından denizcilik alanında dijitalleşmenin yarattığı şanslar adlı 10. Ulusal Maritim Konferansı düzenleniyor. Salı günü Hamburg’da düzenlenen konferansa sendika ve işveren temsilcileri de katıldılar.

TERSANE İŞÇİLERİ HAMBURG PARLAMENTOSU ÖNÜNDE GÖSTERİ YAPTI

İşverenlerin yeni planları ve çıkışlara karşı düzenlenen eyleme 1000 civarında işçi katıldı. İşçiler, hem limanda hem de tersanede öğlen iş çıkış saatinde eylem yaptı. Eylemler işyerlerinin önünde başladı.

Ardından eyalet parlamentosunun önüne kadar yürüyüş yapan işçileri Hamburg DGB Başkanı Katja Karger, Ver.di Sendikası Hamburg Bölge Yöneticisi Bertholt Bose, IG Metall Küste Başkanı Meinhard Geiken karşıladılar. Airbus, Lürssen, HHLA, Diehl ve bazı işyerlerinde sendikacılar ve temsilciler, DİDF Hamburg yöneticileri ve Hamburg Eyalet Milletvekili Deniz Çelik de eyleme katılarak destek verdiler.

İşverenlerin uyarıldığı eylemde ver.di Bölge Başkanı Bose ve IG Metall Kuzey Bölge Başkanı Geiken birer konuşma yaptılar.

Bose yaptığı konuşmada, sendikalarla işveren temsilcilerinin yer aldığı birlikte genellikle liman ve tersanelerin durumunu ve geleceğini sözde tartıştıklarını ifade ederek bu toplantılarda aldatıldıkları için bu birlikten ayrıldıklarını söyledi.

Geiken ise konuşmasında işverenlere ve hükümete seslenerek işyerlerinin Almanya içinde kalmasını talep ederek çağrıda bulundu. Farklı işyerlerinden gelen temsilciler de yaptıkları konuşmalarda dayanışma duygularını ifade ettiler.

Eyleme katılan bazı işçiler yaptıkları açıklamada, sendikanın çok tutarsız davrandığına değinerek eleştirilerde bulundular. Sendika tutarlı olsa işverenlerin bu saldırılarını durdurabileceklerini vurguladılar.