Yaşlı Alman Kadın: " Savaş nasıl oluyormuş gördünüz mü?

 

Bulvar gazetelerinde olayların sorumlusu olarak anti-faşist ve otonom gruplar gösterilirken, polisin orantısız şiddeti adeta görmezden gelindi.

 

İzinli yürüyüş olmasına rağmen gösteri başlamadan polislerce engellendi. Hamburg polisi cuma akşamı ( olaylardan birgün önce) St:Pauli'deki David karakoluna maç sonrası yapılan taşlı saldırıda, karakolun camlarının kırılmasını gerekçe göstererek (intikam duygusuyla) önce yürüyüş güzergahını değiştirmişti. Daha sonra da yürüyüşü tamamen yasadışı ilan ederek, engellemişti. Demokratik çevrelerin yoğun tepkisiyle karşılanan yasak uygulamasının yankısı devam etmektedir. 

 

Kamuoyuna yansıyan haberlere göre, ‘Rote Flora' Alternatif Kültür Merkezi'nin bulunduğu binanın sahibi Klausmartin Kretschmer, yapının enaz 20 yıldan bu yana işgal altında olduğunu belirterek dava açmıştı.

 

Binanın olası boşaltılmasına tepki gösteren Almanya’da  ‘Lampedusa Grubu’ olarak anılan Afrikalı bir grup mülteciye sığınma hakkı tanınmasını isteyen eylemciler, 


Reeperbahn semtinde ‘Esso Evleri’ olarak bilinen konutların geçen hafta, müzik sesinden "şiddetli sarsıntı gerekçesiyle" başlatılan boşaltılma işlemine son verilmesini istedi..

 

Polis gösterileri bastırmak için Gezi Parkı'nda yaşandığı gibi orantısız gücün yanında, cop, biber gazı ve basınçlı (tazyikli) su kullandı.

 

Olaylar sırasında yüzlerce göstericinin orantısız polis şiddeti sonucu yaralanmasını  ve gözaltına alınmalarını protesto için, "olayın siyasi sorumlusu olduğu" iddia edilen, Sosyal Demokrat Parti binasının camları kırıldı, 2 polis aracı da hasar gördü. Eylemcilerin zaman zaman bir demir yolunu ulaşıma kapatması sonucu Hannover, Berlin, Bremen ve Rostock seferlerinin gecikmeli olarak yapılabildi.

 

Olaylar devam ederken Schanze semtinde yaşlı bir Alman kadının göstericilere polisin şiddet kullanmasına kızarak " savaş nasıl oluyormuş gördünüz mü" diye bağırması, sosyal demokratların (SPD) eyalet yönetimine karşı açık bir protesto olarak değerlendirildi.

Olayla ilgili önceki haberi

Okumak için tıklayın