Sol Parti'den Christiane Schneider ve Mehmet Yıldız'ın soru önergesi üzerine Hamburg Eyalet Parlamentosu İçişleri Komisyonu'nda NSU cinayetleri ele alındı. Komisyon üyelerinin yanı sıra İçişleri Senatörü Michael Neumann (SPD) ve NSU terör örgütünün üçüncü kurbanı olan Süleyman Taşköprü cinayetini inceleyen polis görevlileri ve savcılık yetkililerinin de bulunduğu toplantıda Schneider ve Yıldız ağırlıkla Hamburg polisinin ve istihbaratının neden hiç ırkçı motifleri göz önünde bulundurmadıklarını sordu. Mehmet Yıldız, “Ben polis değilim, uzman değilim. Ama 2006'ya kadar 9 göçmen aynı silahla öldürüldüyse ilk aklıma gelen ırkçı motif olurdu. Nitekim göçmen örgütleri ve basın bunu NSU ortaya çıkmadan önce defalarca dile getirdiler. Neden hiç ırkçı motif dikkate alınmadı?" diye sordu.

Senatör Michael Neumann, NSU cinayetlerinin Kasım 2011'e kadar açıklığa kavuşturulmamasının emniyet ve istihbarat için parlak bir sayfa olmadığını ifade ederek, “Bir çok konuda size hak veriyorum. Cinayetlerde aşırı sağ terörü ihtimali pek göz önünde bulundurulmadı, hatalar yapıldı. Ama şundan emin olabilirsiniz bu ihmallerin hiç biri, sizin ima ettiğiniz emniyet ve istihbarat birimi içinde yapısal bir ırkçılığın sonucu değil" dedi.

Eyalet Asayiş Polis (LKA) üst düzey memuru ise Schneider'in sorusu üzerine, “Taşköprü cinayetiyle ilgili bilgisine başvurduğumuz kişilerin hiçbiri, buna aile üyeleri de dahil, ırkçı motifli cinayet şüphesi belirtmediler. Bizim elde ettiğimiz diğer bilgiler ve ipuçları bu yönde değildi" diye konuştu. Süleyman Taşköprü'nün olay analiz raporunda “parazit" ile tanımlandığı yönündeki iddiaya ise LKA yetkilisi, “Evet analizde bu ifade geçiyor. Fakat bu bizim yorumumuz değil, ifadesine başvurduğumuz bir kişinin yorumu. Bu nedenle parazit kelimesini analiz raporunda tırnak içinde yazdık" dedi.

-Kemal Doğan-