AKP'nin Avrupa'daki lobi örgütü Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UEDT) Hamburg şubesi tarafından 10 Temmuz Pazartesi günü saat 19:00 da Laeiszhalle Hamburg salonunda yapılması tasarlanan "15 Temmuz Şehitleri Anma Programı" Laeizhalle salonu basın sözcülüğü tarafından yapılan bir açıklamada, "politik içerikli etkinlik düzenlenecek" gerekçesi ile iptal edildi. 

UEDT Avrupa Başkanı Zafer Sarıkaya ile Ankara'dan gelen çeşitli AKP'li siyasilerin protokol konuşmalar yapacağı tasarlanan 2000 kişilik salona giriş ücretinin olmadığı açıklanmıştı.

G20 Zirvesi sonrası düzenlenen etkinlikte Türkiye'den gelen bazı üst düzey devlet yetkilisi AKP'li siyasilerin konuşma yapacağı ileri sürülerek, "Türkiye'de ölüm cezasını savunan bir anlayış, burada demokrasi adıyla şov yapacaktır" denilerek Laiezhalle yönetimine çok sayıda şikayet gittiği ifade edildi. Bunun üzerine karar veren konser salonu yetkilileri, etkinliği hemen iptal ettiklerini açıkladılar.

"Şehit ailelerin katılımlarıyla 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı" başlıklı etkinlik UEDT facebook sayfasında şu şekilde duyuruldu:

Şehit ailelerin katılımlarıyla 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı

Hamburgun en güzel ve görkemli salonlardan biri olan 2 bin kişi kapasiteli ‚Laeiszhalle Hamburg ‘ da Pazartesi, 10.07.2017 tarihinde gerçekleştireceğımız ‚15 Temmuz Şehitleri Anma Programına’ tüm vatanseverleri bekliyoruz.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 240'ı aşkın sivil, polis ve asker, demokrasi kahramanlarımızı anmak ve o gece yaşananları unutmamak, unutturmamak için UETD Avrupa çapında altı ülkede etkinlikler düzenliyor.

Bu özel günde Demokrasi Kahramanları ile gerçekleşecek söyleşiler, 15 Temmuz gecesini daha iyi anlatabilmek adına hazırlanan özel videolar, kum gösterisi ve marşlar yer alacaktır.

Melih Kurtuluş’un sunumu ile gerçekleşecek olan programın içeriği:

- Sela, Kuran Tilaveti, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
- Yasemin Asan – „15 Temmuz’da Şehit düştüler, Başkent’i düşürmediler“
- Kum Sanatı ile 15 Temmuz Gecesi – Veysel Çelikdemir
- Video Gösterimi – Milletin İradesi
- Tiyatro Sanatçısı İsmail Hakkı Ürün´ün moderatörlüğü ile „Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar - 15 Temmuz Gecesi"
- Türkiye Cumuriyeti Devlet yetkililer tarafından protokol konuşmalar
- Şehit Ailelerine sahnede günün anısına takdimler

Ayrıca 15 Temmuz gecesi fotoğraf sergisi düzenlenecektir.

Giriş ücretsiz ve saat 18 den itıbaren.