Süheyla Kaplan-Almanya




Almanya’nın Heidelberg kentinde Kılıç’ın evinde gerçekleşen görüşmede, Türkiye’de tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekildi.

 
Bir gazeteci için daktilo, bilgisayarın çok önemli olduğunu ifade eden Kılıç, ‘bunları vermemek, bir gazeteciye psikolojik işkence yapıyorsunuz demektir’ şeklinde görüş bildirdi.
 
Hatırlanacağı üzere, Alman Federal Meclisi  Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç, CDU’lu üyesi Stefanie Vogelsang, SPD’li üyesi Steffen-Claudio Lemme’den oluşan Dilekçe Komisyonu (Petition) mecliste oluşturulan ‘parlamenterler parlamenterleri destekliyor’ adlı program çerçevesince CHP’nn tutuklu milletvekili, gazeteci Mustafa Balbay’ı ‘manevi evlat’ ilan etmişti.

 
 

İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi konularda çalışmalar yapan ve diğer ülkelerdeki aktivist ve parlamenterlere destek veren Alman Federal Meclisi Dilekçe Komisyonu yaptığı açıklamada, Türkiye’deki mevcut durumun bu ilkeler doğrultusunda yetersiz olduğunu açıklamıştı.
 

Bilindiği gibi, Dilekçe Komisyonu Üyeleri, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Guido  Westerwelle’den temel hakların yerine getirilmesi açısından  Türkiye’deki mevcut durumla ilgili Alman hükümetinin birşeyler yapılması konusunda çağrıda bulunmuştu.

 
Açıklamada ayrıca , ‘Hiçbir despot gücünü kutsallaştıramaz, halkın istek ve taleplerini küçümseyemez, gözardı edemez’ denildi.