Süheyla Kaplan / Hamburg

 SU AKADEMİE DİL OKULU MÜDÜRÜ GÜLCAN ÇİFTLİK :’AİLE BİRLEŞİMİNDE DİL ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI’

 

Avrupa Komisyonunun aile birleşimini dil sınavında başarılı olma şartına bağlayan Almanya’ya karşı Avrupa Hukuku’nu ihlal davası açtığını hatırlatan Çiftlik, Almanya’ya gelebilmek için aile birleşiminde dil sınavı şartının mutlaka kaldırılması gerektiğini bildirdi.

 

‘’DİL VE UYUM KURSLARINDA İSTİSNAİ DURUM OLUŞTURULMALI’

 

Çiftlik, Almanya’nın Karlsruhe kentinde, 6 çocuk büyütmüş 62 yaşındaki bir Türkite kökenli bayanın uyum ve okuma yazma kursuna zorlanmasının, Baden-Württemberg Eyalet İdare Mahkemesi tarafından haksız bulunarak iptal edilme kararını son derece doğru bulduğunu ifade etti.

 

Çiftlik, ‘’Bu kararı onaylıyorum. Gerçekten de öğrenme güçlüğü çeken, yaşlı, sağlık nedenlerinden dolayı çeşitli zorluklar yaşayan göçmenler için dil ve uyum kursları zorunlu olmamalı. Zorunlu dil kursları hem dil kurslarında çalışan eğitimcileri, hem de kursiyerleri zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle istisnai durumlar oluşturulabilinir’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

UYUM KURSLARINA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ’

 

Almanya’da B1 seviyesinde diploma almanın önemine değinen Çiftlik, bu diplomanın alman vatandaşlığına geçerken  ya da süresiz oturum alırken kolaylaştırıcı bir önem taşıdığına dikkat çekti.

 

Çiftlik, uyum kurslarına ayrılan bütçenin az olduğuna işaret ederek, hiç okuma yazma bilmeyen ve Latin alfabesini temelden öğrenen göçmenler için en az 1500 saatten oluşan bir dil eğitiminin verilmesi  gerektiğini savundu.

 

’MÜLTECİLERİN SADECE 300 SAAT DİL EĞİTİMİ HAKKI VAR’

 

Hamburg’da ‘duldung’ statüsüyle kalan sığınmacı ve mültecilere yönelik 300 saatten oluşan ücretsiz dil eğitiminin verildiğini ancak bunun az olduğunu sözlerine ekleyen Çiftlik, ‘’Son yıllarda Suriye, Afganistan ve Afrika ülkelerinden Almanya’ya göç artmaktadır. 300 saatlik dil kursu çok az. Ders saatlerinin mutlaka artırılması gerekir’ şeklinde konuştu.

 

Çiftlik ayrıca, dil kursu kayıtlarının devam ettiğini ve hafta içi hergün saat 09:30 ila 14:00 saatleri arasında ‘’Su Akademie  Bergedorf’’ Dil Okulu’nun 040- 67957849 no’lu telefon numarasından ayrıntılı bilgi alınabileceğini bildirdi.