Sol Parti federel milletvekili Gökay Akbulut, 23 Haziran 2018 tarihinden bu yana Edirne'de "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklu bulunan Alman vatandaşı Kürt şarkıcı Hozan Canê (Saide İnaç) için Federal Meclis'e verdiği soru önergesi ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Gökay Akbulut, soru önergesine yönelik verilen cevabı "Alman Hükümeti üç maymunları oynuyor" şeklinde eleştirdi.

Kürt sanatçı Hozan Cane’nin kızı Dilan Örs, annesinin IŞİD’in Ezidi katliamını anlattığı uluslararası filminden görüntülerle suçlandığını belirtmişti.

İşte Sol Parti Federal milletvekili Gökay Akbulut'un konuya yönelik açıklaması:

24 Ekim günü Alman hükümetine yönelttiğimiz sorular yanıtlandı. SOL PARTİ Federal Milletvekili Gökay Akbulut gelen cevap ile ilgili açıklamada bulundu:

„Suçsuz olmasına karşın tutuklu bulunan Hozan Canê derhal serbest bırakılsın! Daha önce Türkiye`de suçsuz yere tutuklu bulunan Meşale Tolu, Peter Streudtner ve Deniz Yücel gibi Hozan Canê de Recep Tayyip Erdoğan için bir rehine. Alman Hükümetinden beklentim diplomasi trafiğinin`de ağırlığnı koyup Hozan Canê‘nin serbest bırakılmasını sağlaması, ama pazarlık konusu etmemesi. Pazarlık konusu ettiğinde, AKP hükümetinin rehine siyasasetini kabul etmiş oluyor. Zaten bu durumda AKP bir rehineyi serbest bırakdığında yerine başka bir rehineyı alıyor. Alman hükümetinin Hozan Canê‘nin cezaevi koşulları ile ilgili cevabı hiç tatmin edici değil hatta ürkek. Bu konuda hükümet üç maymunları oynuyor.”

Alman hükümetinin Gökay Akbulutun sorularına yönelttiği cevapta, Türkiye'nin genelinde alman vatandaşların bulunduğu cezaevlerinde, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde belirlenen standartların varolduğu, ama bazı cezaevlerinde kapasitesinden fazla tutuklu bulunduğu ve hasta tutsakların sağlık sorunlarına yeterince tedavi olanakların bulunmadığı belirtiliyor.