GÖÇMEN KÖKENLİ POLİTIKACILAR SPD'Yİ TOPA TUTTU



Süheyla Kaplan- Berlin

21 Ekim Almanya genel seçimleri öncesi herkese yıllardan beri çifte vatandaşlık hakkının verilmesi gerektiğini söyleyen Alman Sosyal Demokrat Parti'nin „kısıtlı olarak sadece opsiyon modelinin“ kaldırılmasının öngörülmesi, burada uzun yıllardan beri yaşayan birinci ve ikinci kuşağın dikkate alınmaması olarak yorumlanıyor.




„SOL PARTİ : SPD YİNE SÖZÜNÜ TUTMADI „


Sol Parti  Berlin Parlamentosu milletvekili, iç politika, katılım ve politik göçmenler sözcüsü Hakan Taş, konu ile ilgili olarak,  “SPD gene seçim vaatlerini tutmadı!” dedi.

 

SPD’nin 2000 yılında Yeşiller partisi ile birlikte seçim öncesinde çifte vatandaşlık vaadinde bulunmuş olduğu halde hükümette iken çifte vatandaşlığı imkânsız hale getirmiş olduğunu hatirlatan  Hakan TAŞ “SPD bu kez de çifte vatandaşlık tanınmadan hükümete girmeyeceklerini savunduğu halde, gene sözünü tutmamıştır” dedi.

 

Almanya’da yabancı anne-babandan doğan çocukların 23 yaşına dek tek bir vatandaşlığı seçme zorunluluğunun (opsiyon modeli) CDU-CSU-SPD koalisyon anlaşmasına göre kalkmasının öngörülmesini Taş şöyle yorumladı: “Bu yarı yolda durmaktır. Gençlerde seçme zorunluluğunun kaldırılıp AB dışından gelen yetişkinlerde tek vatandaşlıkta ısrar edilmesi anlamsız ve nedensiz bir yaklaşımdır.”

 

Koalisyon anlaşmasının mülteciler bölümüne de değinen açıklayan Taş “Anlaşılan CDU-CSU-SPD Avrupa sahillerinde trajedilerden ve ölümlerden ders çıkarmamakta ısrar ediyorlar. Yeni hükümet politik sığınma başvurularını üç ayda karara hedeflemektedir. Bu  durumda politik sığınma başvuruları ciddi bir incelemeye tabi tutulamadan sonuçlandırılacak ve insan sınır dışı edileceklerdir” dedi.

 

SEVİM DAĞDELEN : “BU KOALİSYON  BURADA YAŞAYAN GÖÇMENLERİ  2. SINIF VATANDAŞ OLARAK GÖRMEKTEDİR“

 

Sol Parti federal Milletvekili Sevim Dağdelen SPD'nin göçmenlere topyekün çifte vatandaşlık hakkının verilmesinin bir seçim yalanı olduğunu öne sürerek, sadece burada doğan çocukların 23 yaşına dek tek bir vatandaşlığı seçme zorunluluğunun kalkmasının diğer kuşaklara yapılan bir ayrımcılık olduğunu söyledi.

 

Uyum politikasinda da koalisyon  sözleşmesine göre aile birleşiminde dil şartının aranmasının hala devam edeceğini, uyum kurslarında herhangi bir ilerleme  kaydedilmediğine dikkati çeken Dağdelen, kurulması öngörülen koalisyon hükümetinin  burada yaşayan göçmenleri ikinci sınıf olarak gördüğünü söyledi.

 

„YEŞİLLER PARTİSİ : SORUMSUZ POLİTİKALARA SON VERİLMELİ“

 

Yeşiller Partisi Hamburg Milletvekili Filiz Demirel ise, “SPD ve CDU yine bekleneni yaptı. Çifte vatandaşlığı reddeden bir CDU ile koalisyon imzalamam diyen SPD seçimlerde göçmen kökenlilere verdikleri sözü yine tutmayarak, opsiyon modelinin kaldırılması önerisini bize çifte vatandaşlık diye yutturmaya çalışıyor. Göçmen kökenli seçmenler bu oyuna bir daha gelmezler umarım. Artık yeter! Boş sözlere ve sadece seçimlerde hatırlanan göçmenlere karşı uygulanan sorumsuz politikalara son verilsin“ şeklinde açıklamada bulundu.