Merkezi Almanya’nın Lünen kentinde bulunan Unna/Hamm/Dortmund Göçmen Girişimciler Derneği (VSM)  tarafından göçmen girişimcilere yönelik meslek eğitimine hazırlık kursu düzenlendi. XENOS Proğramı çerçevesinde ilk kez verilen kursu başarıyla tamamlayan 9 göçmen girişimci, meslek eğitimi verme sertifikasını NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın’ın elinden aldı.

Göçmen işletmeler kilit role sahip

Kuzey Ren Vestfalya’da kayıtlı 765 bin işletmenin yaklaşık 24 bini Türk olmak üzere, 146 bininin göçmen kökenli olduğunu belirten NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Alman işletmelerin yüzde 24’ü meslek eğitimi verirken, bu oranın  göçmen işletmelerde yüzde 14 düzeyinde kaldığını söyledi. Göçmenlerin bilgi eksikliği, bürokratik işlemler, mali durum ve dil yetersizliği gibi değişik nedenlerden ötürü “Biz yapamayız” düşüncesinde olduklarını kaydeden Kaykın, bu tür kursların göçmen girişimcileri meslek eğitimine kazanma konusunda önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.

NRW’de 2020 yılında 650 bin düzeyinde kalifiye eleman açığı oluşacağının altını çizen Zülfiye Kaykın, “Bu açığı göçle kapatma şansımız yok. Giderek artan kalifiye eleman açığının giderilmesi için, göçmen girişimcileri de bu sürece dahil etmek gerekir. VSM’in girişimi bu açıdan oldukça önemli” dedi.

Siz de bir gencin elinden tutun

Meslek eğitimi veren işletmelerin bir bakıma kendi geleceklerini de garanti altına aldıklarına işaret eden Kaykın, göçmen girişimcilere “Siz de bir gencin elinden tutun, hem ona bir fırsat verin hem de ihtiyaç duyduğunuz kalifiye elemanı kendiniz yetiştirin” diye seslendi.

Kurslar sürecek

Unna/Hamm/Dortmund Göçmen Girişimciler Derneği olarak 2001 yılından bu tarafa göçmen girişimcilere yeni perspektifler kazandırmaya çalıştıklarını kaydeden Dernek Başkanı Başkanı Kenan Küçük, VSM bünyesindeki 50 göçmen girişimcinin, 1150 kişiye iş imkanı, aynı zamanda 100 gence de meslek eğitimi fırsatı sunduğunu söyledi. İlk kez düzenlenen kursların devamının geleceğini kaydeden Küçük, kursların ücretsiz olduğunu hatırlatarak, 9 Nisan’da start alacak yeni kursa meslek eğitimi vermek isteyen işletmeleri katılmaya çağırdı.