Kadir Taçgın - Lübeck



 S-H Türk Toplumu Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı ile 
Göçmen Gençlerin Meslek Eğitimine Teşvik Projesinin“ 
15. Yıldönümünü Kutladı





Ausbildung und Integration für Migranten (AIM) „  „Göçmen Gençlerin Meslek Eğitimine Teşvik Projesi; gençlerin her türlü alanda almak istedikleri eğitime destek verip onları uygun yerlere yerleştirmeyi hedefleyen bir çalışma koludur.


15 yıldır devam eden ve bir çok genci meslek sahibi yapan projenin yeni nesil gençleri kendilerinin de kutlamada bir katkısı olmasını isteyerek; piyano ile giriş yapıp, meslek eğitiminin anlam ve önemini vurgulayan başarılı bir gösteri sergileyerek programı başlattılar. Tiyatrosal gösteri sergileyen gençler bu alanda da AIM Projesinin farklı bir yönünü ortaya çıkardılar.




Selamlama konuşmasını yapan S-H Türk Toplumu eyalet başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca; özellikle göçmen gençlerin okul ve meslek eğitimi söz konusu olduğunda bunun toplumsal bir sorun olduğunu ve politikacıların, işletmelerin ve doğal olarak ailelerin de büyük bir sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini vurguladı.



Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ralph Müller Beck; S-H Türk Toplumunun Lübeck ve Elmshorn şehirlerinde hizmet veren „Göçmen Gençlerin Meslek Eğitimine Teşvik „ projesine severek bunca yıl destek verdiklerini ve gelecek için de destek verilmesinin uygun olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda S-H Eyaletinin diğer göçmen ağırlıklı şehirlerinde de gençlerin bu şekilde çalışan projelere ihtiyaç duyduklarını ifade etti.


T.C. Muavin Konsolosu Berati Alver konuşmasında entegrasyon kelimesi yerine partisipasyon sözcüğünün kullanılmasının daha uygun olduğunu açıkladı. Kişilerin o ülkenin dilini kullanıp, kurallarına saygı duyarak, kanunları kabul etmesinin de bunun için yeterli olacağına konuşmasında yer verdi.


Bu projeye destek veren diğer kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri S-H Türk toplumu ile birlikte çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirip gençlerin eğitimi söz konu olduğunda her zamanki gibi destegi vermeye hazır olduklarını bildirdiler. Dr. Cebel Küçükkaraca da birlikte çalışmalarından dolayı konuşmacılara birer sertifika ve üzerine S-H Türk Toplumu amblemi ve „15. Jahre AIM Projekt“ (AIM 15. Yılında) işlenmiş olan bakır tabaklar hediye etti.



Daha sonra; AIM Projesinin 1998´ den 2013´e kadar geçen süreyi içine alan albümlerdeki ve basındaki fotoğraflarının yer aldığı
slayt gösterisini, keman çalan gençler eşliğinde hayranlıkla izleyen katılımcılardan bazılari göz yaşlarını gizleyemediler.


Son bölümde proje yöneticisi Hakan Demirok AIM Projesinin içeriğini anlatıp, gençlerle çalışmanın ayrı bir hassasiyet gerektiğini vurguladı. 1998´den bugüne kadar 2069 öğrenci ile bire bir ilgilenildiğini bildirdi ve ilk öğrencilerinden olan iki genci sahneye davet etti.



AIM Projesinden destek alan ilk bayan öğrencilerden Yıldız Nas; Katılımcılara Türkiye´de sadece ilkokulu bitirdiğini, onaltı yaşındayken Almanya´ya geldiğini ve bir yıl sonra evlendiğini anlattı.

Yaklaşık yedi yıl sonra, 24 yaşında iki çocuğu ile yaşayan bir anne olarak; arayış içerisinde olduğunu ve S-H Türk Toplumu çalışanlarının motivasyonu ve büyük desteği ile Almanya´da ilk (Hauptschulabschluss), orta (Realschulabschluss) ve lise (Abitur) diplamalarını aldığını belirtti. Üniversiteye başvuru yaparken de S-H Türk Toplumunun desteğinin eksik olmadığını dile getirdi. Üniversite diplomasını bir gün önce aldığını ve bu sevinci AIM in 15. yıl kutlamasında paylaşmaktan mutluluk duyduğunu söylerken, bunu gözlerindeki ışıltı da onaylıyordu.



Son olarak AIM Projesi kayıtlarının ilk meslek eğitimi yapan erkek öğrencisi Şenel Erdoğan AIM in kendisine meslek eğitim yeri bulmakta yardımcı olduğunu aynı zamanda onüç yıl sonra ikinci bir meslek eğitimi yapmak için yine S-H Türk Toplumu çalışanlarından büyük bir destek aldığını memnuniyetle dile getirdi.


Kapanış konuşmasını üstlenen S-H Türk Toplumu Proje yöneticilerinden Mahir Ötün; dernek başkanı ve proje sorumlusu Dr. Cebel Küçükkaraca´ya dernekte gönüllü çalışmalarından dolayı Türk toplumu adına bir buket çiçek ile teşekkürlerini bildirdi.


Toplantının sonunda karşılıklı sohbetler eşliğinde Lübek´te harmanlanmış Türk mutfağının leziz yemeklerini tatma fırsatını bulan, ekonomi bakanlığı, esnaf ve sanatkarlar odası, sanayi ve ticaret odasi, iş ve işçi bulma kurumu, konsolosluk, dernekler,işletmeler, veliler, öğretmenler, ögrenciler, ve bu projeye emek veren kişiler S-H Türk Toplumuna vermiş oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür ettiler.