Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde göçmen gençlerin mesleki geleceğinin ele alındığı panele konuşmacı olarak katılan Almanya Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, “Bazı işverenlerin isimlere bakarak, göçmen gençlere eşit şansı tanımadığı da olabiliyor, bunlara karşı çok sayıda yeni çalışmamız var” dedi.

SPD Federal Milletvekili Joachim Poß'un açış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Almanya Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, gençlerin meslek seçimindeki doğru tercihlerini ve başarısız kaldıkları alanları anlatan bir konuşma yaptı.

Göç ve Çeşitlilik Çalışma Grubu Başkanı Nezahat Kılınç'ın yönettiği panele Federal Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Ückendorf Okul Müdürü Achim Elvert, Ruhrstadt Uluslararası İşadamları Birliği Başkanı Atilla S. Öner, Kuzey Vestfalya Ticaret Odası'ndan Christoph Pieper ve Westfalya Yüksek Okulu'ndan yetenek avcısı Suat Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Özellikle göçmen gençlerin mesleki sorunlarının masaya yatırıldığı paneli, aralarında çok sayıda gencinde yer aldığı kalabalık davetli grubu takip etti.

“KÖKENİNE BAKMADAN GENÇLERİN NEDEN SORUN YAŞADIĞINA BAKMAMIZ GEREKİYOR”

Panelin ardından soruları yanıtlayan Almanya Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz: “Göçmen denince bir taraftan çok başarılı insanlar görüyoruz, ama aynı zamanda maalesef isimden dolayı aynı şans ve aynı hakkın tanınmaması da ortaya çıkıyor. Bunlara karşı bir takım yeni çalışmalarımız var” dedi. Özoğuz şunları kaydetti “Tabi ki okullara ve işverenler bakmak lazım, hangi düşünceyle bu gençleri almıyorlar, neden geri duruyorlar bu durumu çözmeye çalışırken bakıyoruz, büyük başarılara varıyoruz. Ama diğer taraftan okulları notsuz bırakan gençlerimiz de var, onları yalnız bırakmamamız lazım, onlara özellikle yardımcı olmamamız lazım. Bunda Türk kökenli olsun, Alman kökenli olsun fark etmez, burada kökeni de biraz unutmak lazım. Önemli olan gençler neden bu problemleri yaşıyor ona yönelmeliyiz, önümüzdeki yıllarda atacağımız adımlar bunlar”.

“AYNI NOTU ALAN GÖÇMEN GENÇLERİNE EŞİT ŞANS TANINMIYOR”

Türkiye kökenli bakan Aydan Özoğuz ayrımcılığa uğrayan göçmen gençleri ile ilgili olarak: “Bazı gençler aynı iyi notla ayrılıyor okuldan yine de aynı şans tanınmıyor, bazen kendilerine cevap bile verilmiyor. Bu elbette haksızlık bunun da üzerine gitmek lazım. Bundan sonra işe girerken başvuru sürecinde kökene ve isimine bakılmaması için yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı“ dedi.