Alman Die Welt gazetesinde Alman hükümetinin Sol Parti'nin önergesine ‘ gizli’ başlıklı verdiği cevapların diğer bir bölümünde ise, AKP’nin Milli Görüş ve yurtdışı lobi kuruluş örgütü UETD ( Avrupalı Türk Demokratlar Birliği) ile ilişkileri yer alıyor. Bu konuda Almanya’da faaliyet gösteren Türkiye ile bağlantılı Müslüman kruluşlar ile ilgili Alman hükümetinin elinde önemli bilgilerin bulunduğu da belirtiliyor.

Alman Die Welt gazetesinin Alman hükümetinin yanıtladığı cevaba dayanarak verdiği  habere göre ‘ geçmişte Milli Görüş’ün eski üye ve yöneticilerinin UETD’ye geçiş yaptığına dair bazı işaretler olduğu kaydediliyor’ denildi. 

Haberde şöyle denildi: ‘ UETD Erdoğan tarafından desteklenmekte ve AKP’nin buradaki çıkarlarını temsil etmektedir. UETD 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Köln’de gerçekleştirilen mitingi organize eden kuruluşlar arasında yer almaktadır. Almanya’da UETD tarafından düzenlenen diğer mitingler ise milliyetçi ve islamcı paroları taşımaktadır.’

Haberde, Milli Görüş hareketi Alman Anayasayı Koruma dairesi raporuna göre anti demokratik bir hareket olduğu  ve batı demokrasi değerlerini ret ettiğine işaret edilmekte.

ALMANYA’DAN SURİYE’YE GİDEN İSLAMCILARIN DÖRTTE BİRİ TÜRK KÖKENLİ

Öte yandan Sol Parti tarafından hazırlanan ve Alman hükümetinin Güvenlik birimlerine danayanarak verdiği yanıta göre 2015 yılınının sonuna kadar olan sürede Suriye ve Irak yönüne giden 760 islamcının dörtte birinin Türk kökenli olduğu ortaya çıktı.

Bu arada Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Lidner, Alman hükümetinin Sol Partinin önerrgesine verdiği yanıtın kamuoyuna yansımasıyla ilgili olarak ‘ NATO müttefikimiz olan ve içinde Alman askerlerinin konuşlu olduğu bir ülkenin İslamcı terörizmi onayladığı doğruysa, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’ın parlamento ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir. AB, Avrupa’nın değerlerini yıkmak isteyen güçlere arkamızdan destek veren bir devletle üyelik müzakerelerini sürdüremez’ şeklinde görüş bildirdi.

ALMAN DIŞİŞLERİ'NİN HABERİ NEDEN YOK?

İçişleri Bakanlığı Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinde Alman Dış İstihbarat Servisi’nin ( BND) bilgilerinden yararlandı. Soru önergesine verilen cevapların  Dışişleri Bakanlığı’na danışılmadan  hazırlanması bazı kuşkuları ve endişeleri de beraberinde getiriyor.

Alman İşçileri Bakanlığı bu konuda iletişim hatası olduğunu, ofis sistemindeki  bir yanlışlık sonucunda Dışişleri Bakanlığı’nın dahil edilmediği yönündeki açıklamaları ise Alman kamuoyunu tatmin etmedi.

Türkiye ile Almanya arasında bundan böyle nasıl bir diplomasi izleneceği zaten Gezi olaylarından sonra kırılma noktasına uğrayan ilişkilerde güvensizlik ilkesinin egemen olacağını söylemek şimdiden mümkün. Bu durumun AB ile yapılan mülteci anlaşmasını da zora sokacağı belirtiliyor.

Ankara’nın bu tür iddialara ne yönde cevap vereceği ise diplomatik çevrelerde merak konusu.

Süheyla Kaplan