ALMANYA’YA FINDIK IHRAÇ EDIYORUZ

Bremen Türk-Alman Ekonomi Konseyi’nın düzenlediği yemeğe katılan Kerim Aksu,  konsey başkanı Levent Albayrak ile uzun bir sohbet yaptı.  Giresun’dan Almanya’ya yıllık 180 milyon dolarlık fıdık ihraçatı yapıldığını açıklayan Aksu, „Giresun’nun Almanya ile daima bağlantısı ve ilişkileri vardır. Giresunda ‚Oyuncak Kitap Kumbarası‘ adı altında   sosyal proje başlattık.  Amacımız kitap ve oyuncağa ihtiyacı bulunanlara yardım etmek. Hasan Küşneci’nin başkanı olduğu Bremen Galatasaray Taraftarlar Derneği başlatılan kampanyaya destek vermek istediklerini bize iletti. Bizde davet üzerine buraya geldik. Orta ölçekli bir kentiz. Ama bir özelliğimiz var dünyanın en iyi fınıdığı bizim orada yetişiyor. Bu da bizi Almanya ile stratejik   ortaklık  haline getiriyor; çünkü Almanya dünya çikolata üretiminde çok iyi bir yerde. Giresunda Türk ve Alman ortaklığıyla kurulan fabrikalar  var. Almanların kendi yatırımları var. İhracatımızın yüzde 90 fındık. Oda Almanya’ya yapılıyor. Almanya ile çikolata bağımız var.  Kent olarak Almanya’ya her yıl 180 milyon dolar dolayında fındık ihraçatı yapmaktayız. Dünyanın en iyi fındıkları bizim bölgede yetişmektedir. Alman işadamlarını bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz“ dedi.

 Nüfusun çoğu yurt dışında

Türk-Alman Ekonomi Konseyi yemeğinde konuşan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, „Sanayi bakamından pek gelişmiş olmayan ilimizde nufusun çoğu yurt dışında bulunuyor. Giresun’nun 2 milyonluk nüfusunun 1 milyon 500 bini yurt dışında bulunuyor“ diye bilgi verdi.

 

İş bağlantıları yapılabilinir

Bremen Türk-Alman Ekonomi Konseyi Başkanı Levent Albayrak ise Giresun’a yatırım yapılabileceğini, bu yönde çalışmalar yapacaklarını söyledi. Giresun ile Bremen arasındaki ilişkilerin daha iyi düzeylere çıkması gerektiğini anlatan Albayrak, „Bremenle Giresun arasında köprü bağı oluşturmaya çalışacağız. Ticari ilişkileri geliştirecek projeler üzerinde görüşeceğiz. İki kent arasında kardeş şehir olunurmu bu konuşulacak. Bremenli işadamlarıyla Giresun Ticaret Odası arasında iş bağlantıları kurulması yönünde görüş alış  verişi olacak. Konsey olarak biz Türkiye’deki tüm şehirlere aynı mesafedeyiz. Buraya gelen tüm belediye başkan ve ticaret odası yetkililerine aynı misafir perverliği göstereceğiz.