Mustafa Akpolat 


İtalyan kökenli Alman sanatçı Mario Rispo ''Ben Türkçeyi okulda öğrenmedim, sokakta öğrendim'' diyerek başladığı konseri ilgi ile izlendi.

"GÖZÜNÜZ AYDIN, OĞLUNUZ CENNETE"

Hamburg 1 TV kanalında Oriental Night sunucusu Bedo'nun moderasyonu ve Die Zeit gazetesi yazarı Özlem Topçu'nun açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, IŞİD terörüne dikkat çekildi. Gazeteci Karaman Yavuz yapımı kısa bir NDR TV'de yayınlanan Video filminde, Hamburg'dan IŞİD terör örgütüne katılarak ölen gencin annesine, " Gözünüz aydın, oğlunuz cennette" trajedisi yansıtıldı.


Karaman Yavuz ve Özlem Topçu

Salonun tamamen dolu olduğu etkinlikte, orta yaş grubu izleyecilerin yanında bir grup gencin de birlikte oturarak IŞİD terörüne karşı dayanışma mesajı vermeleri ve programı sonuna kadar takip etmeleri dikkat çekti.


Almanya'dan resmi istihbarat raporlarına göre 400, Hamburg'dan ise 30 kişinin IŞİD'e katıldığı belirtilen sunumda, gazeteci Topçu dikkatle dinlenen bir konuşma yaptı.

"Eğer sinagoglar yakılıyorsa yahudiyim, Irak'ta Hıristiyanlar takibata maruz kalıyorsa Hıristiyanım. Müslümanların ibadet yerlerine sabotaj yapılıyorsa müslümanım. Eğer eşcinseller saldırıya maruz kalıyorsa eşcinselim. Cinsiyetinden dolayı dışlanan Transeksüelim. Kobani'de Cihatçıların ölüm tehditleri altında olan Kürdüm" dedi.


Topçu'nun gündemi özetleyen ve gençlerin terör örgütüne katılmasındaki etkenlerin neler olabileceği ve bu konudaki görüşlerini içeren konuşmasından sonra, gecenin yıldızı Mario Rispo ve grubu, ''Hüzün-Benim İstanbulum'' adlı çalışması ile sahne aldı.

MARİO RİSPO'DAN İSTANBUL ŞARKILARI


Daha önce bir çok şehirde sahne alarak seslendirdiği şarkılarıyla büyük beğeni alan İstanbul hayranı Mario, sahne aldığı etkinliklerde genellikle sosyal veya toplumsal konulara ilgi ve duyarlılığı ile tanınan bir müzisyen. Göçmen nüfusun yoğunlukta olduğu Osdorf semtinde çocukluğu geçen Rispo, Barış ve Savaş isimli iki kardeşten çok etkinlendiğini ve böylece türkçe öğrendiğine yer verdi.


Etkinliğe destek veren kuruluşlardan Hamburg Türk Basın Birliği, Temel Haklar İnisiyatifi ve Türkische Gemeinde Hamburg'a (TGH) teşekkür eden Rispo, etkinlikte şu şarkıları seslendirdi: 
 "Hani o giderken bırakıp seni, Agora Meyhanesi, Unutamadım, Şarkılar seni söyler, Elbet birgün buluşacağız, Geçmesin günümüz, İstanbul Sokakları, Duydum ki unutmuşsun, Ah İstanbul ve Eski Dostlar.”



AYŞE VE SİNEM KARDEŞLER YOĞUN ALKIŞ ALDI

Oslo'da yaşayan Vokalist Gönül Arslan'ın da bir şarkı seslendirdiği etkinlikte, Hüseyin Duman'ın öğrencilerinden 11 ve 13 yaşlarındaki (Ayşe ve Sinem) iki kız kardeşin bağlamalarıyla Zülfü Livaneli'nin ''Kan çicekleri'' eserini profesyonel bir tarzda çalmaları, salonda yoğun alkış alarak, büyük beğeni topladı.


İŞİD'E KARŞI MÜCADELE İNİSİYATİFİ İLGİSİZ KALDI

Alman ve Türk basın'ın yoğun ilgi gösterdiğ etkinliğe, IŞİD'e karşı kurulan Hamburg'daki İnisiyatif üyeleri nedeni bilinmemekle birlikte ilgisiz kaldılar.

BAŞKONSOLOS FATİH AK'TAN ÖZEN'E: SİZİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ


Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak ve şampiyon boksör İsmail Özen

"Gençlerimiz kaybolmasın " etkinliğine Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak'ın yan masada bulunan Almanya boks Şampiyonu İsmail Özen'e yönelik olarak birara sarfettiği şu sözleri dikkat çekti. "Sizi yakından takip ediyoruz. Kobani'deki olaylar sonrası kamuoyuna verdiğiniz mesajlarda kitleleri tahrikten uzak kalırsaniz, barış sürecine de destek vermiş olursunuz".

Etkinliği izleyenler arasında  
Hamburg Çalışma ve Uyum Dairesi yetkilisi Petra Lotzkat, bir grup işadami ile yürüme ve konuşma engelliler ve birçok sivil toplum kuruluşu üyeleri ile yöneticileri de katılarak destek verdiler.